пʼятниця, 16 серпня 2024 19:33

Вибір Лукашенка: поставити підніжку чи підставити плече?

Вибір Лукашенка: поставити підніжку чи підставити плече?
Фото: eastnews.ua

У розпал Курської спецоперації ЗСУ Кремль заявляє, що переговори про мир з Україною неможливі. Аж раптом Олександр Лукашенко закликав сісти за стіл перемовин. Білорусь залишається найвірогіднішим кандидатом у "чорні лебеді" російсько-української війни. Що вона може готувати Україні, - про це розповідає Gazeta.ua.

"Жодних "червоних ліній" не буде", - заявив керівник Білорусі Олександр Лукашенко в інтерв'ю пропагандистському телеканалу країни-агресорки "Росія". Так він прокоментував вірогідну війну Росії проти НАТО. За словами Лукашенка, є наказ про реагування на перетин держкордону Білорусі, він обіцяє миттєву реакцію з ядерною зброєю включно. Наприклад, РФ, за договором про Союзну державу, вводить війська, Мінськ отримує право застосувати тактичну ядерну зброю (ТЯЗ).

І в цьому контексті Лукашенко стверджує, що російсько-українська війна потрібна лише "високопоставленим особам американського походження". "Вони хочуть щоб ми один одного знищили", - деталізує він. Тому, мовляв, і варто покласти край "цій драчці", яка "нікому не потрібна".

Рятувальні танці

Сам факт інтерв'ю свідчить про занепокоєння не стільки чинного керівника Білорусі, скільки його кремлівського колеги, розвитком подій не лише в Україні, але й у Європі загалом. Адже Білорусь розташована на геополітичному "вузлі" між Україною, РФ, Польщею і Литвою. У період демонстрації потенціалу різними блоками, для країни-агресорки і для Путіна особисто важливо показати, що Лукашенко повністю залежний і керований. Телебесіда мала зафіксувати це.

Але нинішній керівник Білорусі не був би собою, якби не зіграв на кілька сторін одночасно. Відповідаючи на протокольне запитання про рівень стосунків у Союзній державі, Лукашенко раптом пригадує про розмову з Путіним напередодні так званої "СВО", коли той просив Лукашенка "прикрити росіян з тилу". І тут же зауважує: у нас відносини непрості, бувало, Білоруссю нехтували.

"А я казав - ще доведеться спина до спини стояти й відстрілюватися… Виявилося, стоїмо спина до спини", - зауважив він.

Курська аномалія

Щодо Курської спецоперації ВСУ, Лукашенко суперечить сам собі: стверджує, що буде миттєва відповідь у разі перетину держкордону і тут же говорить - немає сил прикрити довгий фронт (1200 км), "і Курськ показав це". Якщо ж, за його словами, Путіну доведеться оголошувати мобілізацію, російське суспільство буде дестабілізоване. Отже, непрямо, але визнав і наголосив на безпорадності чинного господаря Кремля.

"На хочу воювати!"

І недвозначно дав зрозуміти, що війни не хоче, але нібито вступить у неї під тиском РФ. Виникає запитання - навіщо було це інтерв'ю після недавньої зустрічі з Путіним на Валаамі, де обидва могли обговорити все до найдрібніших деталей?

те, що хотів озвучити Путін на адресу американців, зробив замість нього Лукашенко

Можемо припустити, що справа у Курській спецоперації. І те, що хотів озвучити Путін на адресу американців, зробив замість нього Лукашенко. Звідси можна зробити висновок, що чинний господар Кремля нині навіть більше схильний до торгів, ніж раніше, коли натякав на це.

А для Лукашенка дилема: якщо триває війна, Білорусь використають як "ударну силу", якщо мир - доведеться відповідати за порушення міжнародного права. Тому він про всяк випадок зміцнює південний кордон з Україною.

Мінські пристрасті

Мінськ від кардинального погіршення відносин України і Росії (2014 рік, АТО) намагався грати свою гру: Білорусь попри скандали і напругу була майданчиком для переговорів, формально білоруська армія не порушувала кордонів нашої держави.

Однак були інциденти на кордоні, наприклад, з Польщею, коли скупчення нелегальних мігрантів почало поводитися агресивно. Або найсвіжіший - білоруський літак 16 серпня пролетів над територіями Литви і Польщі. А на полігоні Ашулук у Білорусі проходять спільні навчання ППО Білорусі та Повітряно-космічних сил РФ, причому установки оснащені сумновідомими багатьом українцям ракетами С-300. А ще - польські прикордонники днями затримали трьох білоруських порушників з дронами. Польща була вимушена закрити КПП на кордоні. Цікаво, що саме 15-16 серпня Варшава натякнула на можливість діалогу з Білоруссю по відкриттю пунктів пропуску.

Занадто важливі для Європи

При цьому в обох країнах лунають і тривожні заяви. "Ми розглядаємо можливість створення військових угруповань на кордоні з Україною і їхнього розміщення в напрямку України", - заявив начальник Генштабу ВС Білорусі Павло Муравейко. Натомість колишній заступник міністра оборони Польщі Вальдемар Скшипчак пропонує створити Білоруський легіон за аналогією з Українським легіоном. Хорватія запроваджує обов'язкову військову службу з 1 січня 2025 року, що зумовлене "глобальною ситуацією у сфері безпеки", повідомив міністр оборони Іван Анушич.

Білоруські політологи стверджують, що географічно Білорусь занадто важлива для Європи, щоб стати полем бою. На подив, експерти не беруть до уваги досвід України, котра є не менш важливою для Європи. Це чомусь не завадило Росії атакувати нашу територію. Відтак у ЄС ставляться до вірогідних ризиків набагато серйозніше.

Литва, наприклад, тестує перекриття кордонів (заборона в'їзду автомобілів з білоруськими номерами до Литви), а ЄС забороняє експортувати секонд-хенд до Білорусі.

Поміж крапельками

В Україні вважають, що Білорусь продовжує балансувати "між крапельками", бо це в її інтересах. Експерт Українського інституту майбутнього Ігар Тишкевич звернув увагу, що Олександр Лукашенко також вимушений озиратися на громадську думку. Точка консенсусу в білоруському суспільстві, при різних оцінках російсько-української війни, полягає в тому, що білоруська армія не повинна воювати з українською. Такою є думка більшості населення країни. "Можеш бути ким завгодно: диктатором чи автократом, але, якщо вводиш у дію наказ, котрий не підтримує 80% народу з армією включно, це дуже ризиковано", - звернув увагу експерт.

Ситуація в Курській області реально налякала Лукашенка

Гальмує войовничі наміри Білорусі ще й Китай, з яким офіційно "грає" Мінськ. Ситуація в Курській області реально налякала Лукашенка, бо є зобов'язання по ОДКБ та по Союзному договору. З іншого боку, є негативні сигнали з Росії: блогери та воєнкори нині активно мусують тезу, що якби не деескалація на кордоні Білорусі з Україною, то ЗСУ не змогли б так легко зайти до Курської області. "Хоча деескалації не сталося, - наголошує Ігар Тишкевич. - Відведена частина військ. Станом на зараз перекидаються менше, демонстративно, щоб показати Москві".

Вірогідність вибрику

Утім, Лукашенко може вибрикнути, а його примирливі заяви виявляться маскуванням для "удару у спину" Україні. У лютому 2022 року в Київську область заходили саме з Білорусі, нагадав колишній співробітник СБУ Іван Ступак, і наше командування змушене там тримати певну кількість військ. За словами самого Олександра Лукашенка, з української сторони біля кордону з Білоруссю близько 120 тисяч бійців. Зараз - менше, але все одно це чималий ресурс, звернув увагу експерт. Інцидент із зальотом нібито українських БПЛА на територію Білорусі які, за офіційними даними - збито, мав би стати, за задумом Москви, відволікаючим маневром від російських збройних сил.

"Україна буде змушена під тиском переміщення військ і техніки Білорусі відвести частину військ з Курської області до білоруського кордону….Це, звісно, блеф. Білорусь може розпочати військові дії. Але за Римським статутом, хто перший атакував - той і агресор. Відповідно, у нас буде повна свобода дій по знищенню двох білоруських НПЗ. Навіть якщо Білорусь спробує атакувати, у неї немає сил на велику війну", - пояснив Іван Ступак.

Лукашенко цілком міг встановити контакти з оточенням Путіна, яке схиляється до переговорів

Відстань до цих НПЗ Лукашенко чудово знає, зазначив політолог Тарас Загородній. "Буде петляти до останнього, - вважає він. - А заява про "не балотуватимуся" є старою грою диктатора, щоб перевірити своє оточення".

Лукашенко цілком міг встановити контакти з оточенням Путіна, яке схиляється до переговорів, і висловити їхню позицію як свою, припускає політтехнолог Ярослав Макітра.

Тест "на вірність"

На даний момент зрозуміло, що Лукашенку не вигідна війна з Україною. Однак Росія здатна дотиснути Білорусь. Звісно, він може зробити черговий кульбіт і, гіпотетично, взяти сторону нашої держави у протистоянні агресору. Це чудово розуміють і в Москві. Тому дії Лукашенка після Курської спецоперації ВСУ є тестом від РФ "на вірність". Але, скоріш, переконатися у 100% відданості не вдасться, оскільки прямий вихід на Сі та контакти з країнами Європи дозволяють Лукашенку маневрувати. З іншого боку, він здатен і на відверто ворожі дії відносно України під прикриттям "це Росія змусила", тому набагато небезпечніший за Путіна.

Зараз ви читаєте новину «Вибір Лукашенка: поставити підніжку чи підставити плече?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі