вівторок, 30 липня 2024 04:23

Спецтема: Війна Росії проти України

Незабаром мають розпочатися переговори між Україною і РФ - президент Фінляндії

Незабаром мають розпочатися переговори між Україною і РФ - президент Фінляндії
Президент Фінляндії Александр Стубб заявив про початок переговорів між Україною і РФ. Фото: Мілітарний

Досягнута точка, коли мають розпочатися переговори між Україною та Росією.

Виведення російських військ з окупованих територій не має бути передумовою для цього, в інтерв'ю Le Monde сказав президент Фінляндії Александр Стубб.

Бажання України бачити російську сторону на другому саміті миру є "правильним розігруванням карт" президентом Володимиром Зеленським, зазначив він.

"Від самого початку він хотів перехопити ініціативу в дискусійному процесі. Зараз м'яч на полі Росії. Україна і Зеленський перебувають у набагато сильнішій позиції, ніж два місяці тому. Вони отримують обладнання та бюджети, необхідні для утримання своїх позицій. Ми більше не перебуваємо в ситуації, близькій до відчаю, в якій ми були навесні з блокуванням американської допомоги і труднощами Європи в доставці обладнання до Києва. Також немає ніякого російського прориву", - пояснив Стубб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський сказав, коли буде готовий мирний план

При цьому, вступити в переговори не означає піти на поступки, зазначив він.

"Для успіху цього процесу Зеленському потрібні чотири елементи. Перше - це території, які зараз окуповані Росією, і це буде його єдиним рішенням. По-друге, Україні потрібні гарантії безпеки. І тут ми можемо допомогти через двосторонні угоди та можливий шлях до НАТО і, звичайно, до Європейського Союзу. По-третє, має бути забезпечено правосуддя для переслідування російських воєнних злочинців. І, нарешті, Зеленський потребує підтримки, щоб відновити свою країну", - додав він.

Для Фінляндії є очевидним, що для досягнення миру Росія повинна вивести війська з України, однак це не можна розглядати як попередню умову, каже Стубб.

"Ми повинні переконати країни Півдня, що те, що робить Росія - це імперіалізм. В їхніх інтересах покласти край цьому конфлікту. Якби Сі Цзіньпін хотів зупинити війну, він міг би зателефонувати Путіну і сказати йому: "Досить!". Китай міг би зробити багато, щоб покласти край бойовим діям, тому що він має сильну позицію по відношенню до Росії", - зазначив політик.

Україна планує підготувати до другого саміту миру план, який буде містити 10 пунктів формули миру, сказав президент Володимир Зеленський.

За його словами, "представники Росії повинні бути на другому саміті".

Українська влада має намір провести другий саміт миру до президентських виборів у США в листопаді.

Зараз ви читаєте новину «Незабаром мають розпочатися переговори між Україною і РФ - президент Фінляндії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі