вівторок, 17 жовтня 2023 19:30

Спецтема: Війна Росії проти України

"Все серйозно" - чому в Україну приїхала спецпредставниця США

"Все серйозно" - чому в Україну приїхала спецпредставниця США
Результати контролю використання Україною виділених з початку повномаштабного вторгнення Сполученими Штатами $113 млрд стануть основою механізму майбутньої допомоги. Фото: ВВС

В Україну приїхала спеціальна представниця США з відновлення економіки України Пенні Пріцкер.

Нам дуже потрібна допомога у боротьбі з Росією та у відновленні, але вона буде формуватися на впевненості у її ефективному використанні. Штати хочуть переконатися, що гроші використовуються ефективно, розповів Gazeta.ua політолог Олексій Голобуцький.

"Спецпредставниця США з питань економічного відновлення України зустрілась із керівниками НАБУ та САП для обговорення зусиль України у сфері боротьби з корупцією та реформ, "які принесуть користь американському бізнесу й залучать інвестиції приватного сектору, необхідні для відновлення України". Отже, все серйозно - це раз, і Білий дім орієнтований на інтереси своїх виборців, а не української влади чи українського суспільства - це два. Що, в цілому, виправдано з усіх точок зору. Америці необхідно спокійно пройти крізь виборчий рік, при тому на тлі кількох воєнних протистоянь в стратегічному для них регіоні. Ну, і Україна за всі ці роки змогла переконати США хіба в тому, що корупція тут вічна", - наголосив Голобуцький.

Підтримка України цілком можливо буде "стільки, скільки треба" - до кінця війни і далі - до відбудови. Але на певних умовах – передусім щільного зовнішнього контролю, додав політолог.

"Половина українців вже настільки задовбана масштабами корупції, що ставиться до цього як до останньої надії на якісь зміни і виживання держави. Ближче до третини ще зберегли ентузіазм - вважають, що це допоможе нам інтегруватись в цивілізований світ. Але не зазначено, якою мірою ці підмножини перетинаються. Бо третій варіант відповіді на принципове питання - "реформи, контроль - це все зайве, всі мають давати все і так, бо ми воюємо" - підтримали майже 3/4 українців. Тобто, в тому числі і ті, що вважають зовнішній контроль і реформи єдиним варіантом порятунку для економіки і держави. Як це сполучається в головах респондентів - сказати складно. Але Центр імені Разумкова чітко зафіксував саме отаку ірраціональну комбінацію в головах більшості українців", - уточнив Голобуцький.

Загалом лише 44% вважають справедливим, що Україна повинна здійснювати реформи заради продовження надання їй допомоги від США. 28,2% вбачають у вимогах реформ несправедливість. І десь стільки ж не визначились. Українці розуміють, що зміни потрібні, але глибоко сумніваються, що вони взагалі ще можливі, пояснив політолог.

"Так що від початку і напружуватись зайве - це хіба створить додаткові проблеми нам же. З іншого боку, обрані пані Пріцкер формулювання підтверджують мою думку: навіть якщо наша влада так і не почне реальну співпрацю замість декларацій "концепту стійкості", західні партнери все одно нас переламають і так чи інакше, нав'яжуть свої пристойні правила економічної гри "в довгу". Бо в них є власні інтереси в цьому регіоні - військові, енергетичні, геополітичні. Тому спецпредставниця і говорила з Зеленським передусім про енергетику і сільське господарство. Те, що цікавить їх, в тому числі в контексті контролю макрорегіону - Африки і Європи. Загальний висновок: реформи будуть здійснені. Просто досі зберігаються два можливих сценарії: або все робиться суто за схемами Заходу без врахування нашої думки, якщо Україна продовжує тихо ігнорувати вимоги, або все ж буде враховано і наші інтереси та уявлення про оптимальний шлях розвитку - якщо ми нарешті активно підключимось до процесу реформування зазначених партнерами галузей", - додав Голобуцький.

До Києва приїхала спеціальна представниця США з відновлення економіки України Пенні Пріцкер. Очікується приїзд генерального інспектора Міністерства оборони США Роберта Сторча.

Результати контролю використання Україною виділених з початку повномаштабного вторгнення Сполученими Штатами $113 млрд стануть основою механізму майбутньої допомоги.

Зараз ви читаєте новину «"Все серйозно" - чому в Україну приїхала спецпредставниця США». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі