субота, 12 лютого 2022 12:00

Спецтема: Ворог біля українського кордону

"Влада діє безглуздо" – чим для України завершилася зустріч радників "нормандської четвірки"

"Влада діє безглуздо" – чим для України завершилася зустріч радників "нормандської четвірки"
"Це програшна тактика – Росія накопичує війська, а Україна починає предметну розмову про особливий статус Донбасу", говорить Михайло Басараб. Фото: "Слово і діло"

Українська влада продовжує говорити із Росією про особливий статус Донбасу у той час, коли РФ накопичує війська на кордонах України та погрожує масштабним наступом. Така тактика безглузда, розповів Gazeta.ua політолог Михайло Басараб.

"За словами радника Путіна Козака і переговори, і кінцева заява мали стосуватися особливого статусу Донбасу. Росія хотіла продублювати цитати політичного пакету вимог Мінських домовленостей, які гарантують особливий статус – у конкретних деталях. Андрій Єрмак (голова Офісу президента – Gazeta.ua) відмовився підписувати цей текст. Вчора міг бути значно гірший для України підсумок перемовин. На цьому етапі найгіршого не сталося", – говорить Басараб.

Єрмак знав, що на перемовинах йтиметься про особливий статус Донецької і Луганської областей, каже політолог.

"Виникає питання: чи варто про це із росіянами говорити за столом Нормандської четвірки, у той час як Росія продовжує війну проти України, накопичує величезні угруповання військ. У таких обставинах вести перемовини щодо особливого статусу Донбасу щонайменше безглуздо", – додає Басараб.

Дипломатична гра українського керівництва незрозуміла, наголошує політолог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Москва не готова йти на поступки" – що для України означає зустріч Путіна та Макрона

"Це програшна тактика – Росія накопичує війська, а Україна починає предметну розмову про особливий статус Донбасу. На столі переговорів із Росією можуть лежати лише умови, щоб вона без будь-яких умов відвела свої війська від наших кордонів. Також - перестала загрожувати масштабною війною і щоб остаточно визнала, що вона окупувала частини Донецької і Луганської областей та Крим. РФ без будь-яких умови повинна звільнити ці території – ось про що має йти мова", – каже Басараб.

Захід нарощує санкційний тиск чи, принаймні, обіцяє, багато держав дають зброю – це дає додаткові аргументи у руки українській дипломатії, наголошує Басараб.

"Цим треба скористатися, щоб повернути хід переговорів у потрібному нам напрямку. А виходить так: Росія накопичує війська, нам допомагають західні партнери, а українське керівництво продовжує говорити про якийсь особливий статус Донбасу", – говорить політолог.

Переговори тривали 9 годин, бо шукали компроміс щодо тексту заяви, яку не підписали, додає Басараб.

"Представнику Путіна треба було приїхати з Берліну із певним папірцем. Він цього не отримав. Це варто розглядати як оптимальний фінал цього етапу переговорного процесу. Але оскільки у надскладних умовах Єрмак та президент Володимир Зеленський продовжують говорити про особливий статус Донбасу із Росією, створюється тонкий лід під ними. Козак чітко дав зрозуміти, що усно ніби вдалося досягти консенсусу, що переговори по суті щодо особливого статусу повинні відбуватися у рамках ТКГ між Україною та представниками ОРДЛО. Єрмак це не заперечив. Росіяни перекинули м'яч на українську частину поля. Так Росія хоче вийти із ТКГ як сторона конфлікту. Якщо такі контакти почнуться, потрібно пильно спостерігати за цим та висловлювати протест українській владі", – наголошує політолог.

У Берліні пройшла зустріч політичних радників лідерів країн "нормандської четвірки". Вона тривала майже 9 годин. Радникам "нормандської четвірки" не вдалося узгодити спільний документ.

Українська сторона сподівалася розблокувати роботу Тристоронньої контактної групи з питань врегулювання конфлікту на Донбасі. Планувалося, що Україна запропонує варіанти покращення верифікації режиму "тиші" на Донбасі, а також порушить питання відкриття КПВВ та обміну полоненими.

Зараз ви читаєте новину «"Влада діє безглуздо" – чим для України завершилася зустріч радників "нормандської четвірки"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі