середа, 24 листопада 2010 09:08

Виконання Україною плану дій не гарантує скасування віз до ЄС

Виконання Україною плану дій не гарантує скасування віз до ЄС

План дій про скасування безвізового режиму з ЄС не гарантує Україні скасування віз.

Як пише Комерсант-Україна, навіть бездоганне виконання плану не гарантує Києву позитивного рішення.

Остаточне рішення ухвалюватимуть Європарламент і Європейська рада "з урахуванням загального стану взаємин Євросоюзу і України".

Основну частину документа займає перелік з 60 вимог ЄС до України, розбитих на 4 блоки: безпека документів; нелегальна міграція, громадський порядок і безпека; міжнародні відносини та фундаментальні права.

Планується, що Україні буде виконувати ПД в два етапи: перший з них передбачає адаптацію законодавства до вимог ЄС, другий - імплементацію прийнятих законодавчих норм.

Так, перша вимога ЄС - відмова від закордонних паспортів, що використовуються сьогодні, і перехід до біометричних паспортів.

"При цьому повинна бути забезпечений адекватний захист персональних даних", - наголошується в тексті ПД. Так звані "старі закордонні паспорти" червоного кольору з вклеєною фотографією повинні бути "поступово виведені з обігу". Однак не виключено, що ЄС може зажадати припинити їхню дію достроково.

Серед інших вимог ЄС ухвалення нового законодавства у сфері міграційної політики, укласти угоду з європейською структурою Eurojust (орган міждержавного співробітництва в сфері юстиції та безпеки) і ратифікувати низку документів ООН і Ради Європи.

Другий етап виконання ПД набагато більш витратний. Зокрема, Україна повинна "забезпечити адекватну інфраструктуру, технічне обладнання, фінансові та людські ресурси" для роботи прикордонників та усіх пов'язаних з ними установ.

У документ також увійшли пункти, не пов'язані безпосередньо з видачею паспортів, ні з питаннями перетину кордону, ні з міграцією громадян третіх країн. Зокрема, ЄС зобов'язав Україну переглянути або зовсім скасувати реєстрацію (прописку) українських громадян та іноземців, що законно перебувають на території країни.

Серед інших вимог ПД, - надання "повного, ефективного доступу до отримання закордонних паспортів всім українським громадянам, в тому числі  людям з обмеженими можливостями та інших чутливих групах".

Крім того, Україна взяла на себе зобов'язання прийняти і втілити в життя нову стратегію боротьби зі злочинністю. При цьому критерії ефективності в документі відсутні.

Коментуючи ж заяви президента Віктора Януковича про те, що безвізовий режим з ЄС можливий вже в 2011 році, джерела видання відзначають, що до цього часу вдасться виконати лише першу частину документа. За їхніми прогнозами, скасування віз можлива лише в 2014-15 р.р. При цьому як нагадують співрозмовники газети, мова йде лише про короткострокові візи.

Зараз ви читаєте новину «Виконання Україною плану дій не гарантує скасування віз до ЄС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі