середа, 24 листопада 2010 02:15

Євросоюз не обіцяє Януковичу безвізового режиму

Автор: малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

У понеділок Євросоюз надав перелік того, що Україна має зробити для отримання безвізового режиму. Керівники Союзу та президент Янукович зустрілися в невеликому брюссельському замку Валь Дюшес.

Зустріч розпочинається об 11.00 і триває за зачиненими дверима майже 3 год. Підсумкову прес-конференцію за участі Віктора Януковича, президента Європейської Ради Германа ван Ромпея і президента Єврокомісії Жозе Мануела Баррозу запланували у маленькій залі, що не може вмістити з півсотні акредитованих журналістів і телеоператорів. Метушня, охорона нервує. За кілька хвилин до початку брифінгу від трибуни, за якою має стояти Янукович, відпадає стенд із символікою саміту. Виникає пожвавлення: журналісти згадують випадок із вінком, який упав на лідера "донецьких" під час візиту російського президента Медведєва.

Янукович виступає після керівників ЄС. Говорить, зазираючи у папірці. Називає надання плану дій зі скасування візового режиму ключовим результатом саміту.

— Це послідовні кроки, які ми повинні здійснити найближчим часом, — відповідає на запитання про можливий час виконання умов ЄС. — Скоріше за все це станеться у першому півріччі 2011 року. Ми над цими реформами вже працюємо й сподіваємося, що завдання виконаємо. Й тоді м'яч буде на європейській стороні, — з усмішкою повертається до Ромпея та Баррозу.

— Він не усвідомлює, про що йдеться, — іронічно коментує згодом цю заяву один із дипломатів Євросоюзу.

Брюссель діє за принципом "ви робіть, а там побачимо"

План дій зі скасування безвізового режиму передбачає ухвалення в Україні багатьох законів та серйозні інституційні перетворення, які стосуються міграційної політики, боротьби з корупцією та організованою злочинністю. Йдеться також про покращення прикордонного контролю, захисту документів від підробок, про впровадження біометричних паспортів та ще багато що. Причому самих законодавчих чи технічних змін буде замало — ЄС треба буде переконатися в належному застосуванні їх на практиці.

Водночас план дій для України принципово відрізняється від дорожніх карт, які Євросоюз мав із країнами Західних Балкан. Для них було передбачено чіткі терміни виконання тих чи інших вимог, а з боку ЄС — таке ж чітке зобов'язання скасувати візи. У випадку з Україною цього немає. Брюссель діє за принципом "ви робіть, а там побачимо".

— Україна надто багато обіцяла і потім не виконувала, щоб зв'язуватися з нею зобов'язаннями, — пояснюють неофіційно такий підхід представники Євросоюзу

— Поступ у цьому залежить від України. Отож, коли саме буде скасовано візовий режим, я сказати не можу, — офіційно заявляє президент Єврокомісії Жозе Мануел Баррозу.

Після підсумкового брифінгу охорона ще 5 хв. не випускає із зали журналістів, чекаючи від'їзду учасників саміту. Янукович сідає в чорний "мерседес" із синьою мигалкою на даху. Рух брюссельськими вулицями через нього не перекривають.

Зараз ви читаєте новину «Євросоюз не обіцяє Януковичу безвізового режиму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі