вівторок, 23 листопада 2010 18:13

Янукович принизив Україну перед ЄС - Небоженко

Янукович принизив Україну перед ЄС - Небоженко

План дій з отримання безвізового режиму між Україною та ЄС є принизливим для нашої країни.

Про це в коментарі Gazeta.ua сказав директор соціологічної служби "Український барометр" Віктор Небоженко, коментуючи результати саміту Україна - ЄС.

"Це принизливий план для України. Це дуже принижує українську державність", - зазначив політолог.

Крім того, за його словами, даний план суттєво відтерміновує отримання безвізового режиму.

"Це немов ПДЧ, який нам пропонувало НАТО. За цим планом європейський кордон реально відсувається на українсько-російський кордон, тому що перша умова, яку ставить ЄС це жорсткий контроль за нелегальною міграцією із Середньої та Південної Азії. Я не думаю, що це дуже сподобається Кремлю, бо Україна буде змушена контролювати міграцію на російсько-українському кордоні?", - зауважив Небоженко.

Політолог також зазначив, що згідно до Плану дій, як тільки Україна його припинить виконувати, "відразу припиняються будь-які розмови про безвізовий режим".

За словами політолога, українська влада не підписала дорожню карту з конкретними датами, бо нездатна виконати такий документ.

"Крім того, ми явно сваримося з Росією, яка тепер буде змушена затримувати у себе нелегальних мігрантів. Однак, чомусь, президент Янукович та українська влада вважають цей документ досягненням", - зазначив політолог.

"Але, попри це, через якийсь час якась група населення отримає можливість більше їздити до ЄС. ЄС впевнений, що ми здатні стримувати нелегальну міграцію...Однак, найважливіше те, що з нами взагалі ведуть переговори та вважають суб'єктом міжнародно-правових відносин", - додав Віктор Небоженко.

Водночас, політолог не зміг спрогнозувати дату введення безвізового режиму між Україною та ЄС.

"Цей документ(План дій з отримання безвізового режиму - Ред.) -це дуже рідкісний вид документу, який зазвичай укладається між країнами Африки та ЄС. Мені дуже важко сказати, чи зможе Україна виконати цей план, враховуючи потужний нелегальний трафік та наркотрафік. Крім того, потрібно було перед підписанням документу домовлятися з Росією стосовно мігрантів, чого зроблено не було", - резюмував Віктор Небоженко.

Нагадаємо, що 22 листопада на саміті Україна-ЄС було проголошено про надання нашій країні Плану дій про скасування візового режиму. Документ передбачає комплекс заходів, який має здійсними українська влада для скасування віз. Разом з тим, він не містить жодних конкретних термінів.

Зараз ви читаєте новину «Янукович принизив Україну перед ЄС - Небоженко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

49

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі