вівторок, 20 квітня 2010 18:45

МЗС допоможе українцям продовжити візи в країнах ЄС

МЗС допоможе українцям продовжити візи в країнах ЄС

МЗС України доручило українським дипломатичним представництвам у країнах Європейського Союзу сприяти продовженню віз громадянам України, які через виверження вулкана Ейяф"яллайекюль не можуть вилетіти на батьківщину.

Про це повідомили в Міністерстві закордонних справ України.

МЗС нагадує про прийняття Європейською комісією рішення рекомендувати країнам ЄС полегшити візові вимоги для громадян у зв"язку з виверженням вулкана.

Згідно з рішенням, Єврокомісія рекомендує ЄС надати можливість перебувати на території Шенгенського простору до відновлення авіаційного сполучення без необхідності продовження візи власникам короткострокових шенгенських віз з терміном дії до 15 квітня.

При цьому рекомендується не розглядати таких громадян як таких, що порушили термін перебування на території Шенгенської зони.

При цьому в МЗС наголосили, що рішення Єврокомісії носить рекомендаційний характер і кожна країна має право прийняти відповідне рішення самостійно. У зв"язку з цим МЗС доручило дипустановам провести необхідну роботу для забезпечення позитивного рішення цього питання на користь українських громадян.

Крім того, Єврокомісія рекомендує оформляти візи безкоштовно особам, які не планували перетинати територію країн-членів ЄС, але були змушені це зробити, на зовнішніх кордонах ЄС і не наполягати на тому, щоб такі громадяни мали медичну страховку.

Зокрема, ця рекомендація стосується осіб, які не можуть повернутися до країни проживання літаком і бажають скористатися для цього наземним транспортом, а також тих, хто планував здійснити поїздку через транзитні зони аеропортів Шенгенського простору, але змушені покинути аеропорт і шукати собі житло на період до відкриття повітряного простору.

Нагадаємо, найбільшим туроператорам, які працюють за такими напрямами, як Туреччина, Єгипет і Ізраїль, вдалося домовитися про продовження проживання для українських туристів.

Водночас, Міністерство транспорту повідомило, що всі українські аеропорти працюють у штатному режимі, беруть і дають дозвіл на виліт повітряних суден.

Зараз ви читаєте новину «МЗС допоможе українцям продовжити візи в країнах ЄС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі