вівторок, 12 вересня 2023 08:25

Спецтема: Війна Росії проти України

Відшкодування жертвам війни: у Раді Європи визначили принципи

Відшкодування жертвам війни: у Раді Європи визначили принципи
Ухвалили декларацію щодо принципів відшкодування. Фото: eastnews.ua

Міністри юстиції членів та спостерігачів Ради Європи ухвалили декларацію з низкою принципів для досягнення всеосяжної відповідальності за агресію Росії проти України та забезпечення відшкодування всім жертвам війни.

Вона отримала назву "Ризькі принципи", пише "Європейська правда".

У документі підкреслюється, що Реєстр збитків для України має бути орієнтований на потерпілих. Він повинен забезпечити засоби правового захисту, зокрема, для найбільш вразливих груп населення.

Підкреслюють важливість допомоги національним органам влади для координації внутрішніх зусиль, спрямованих на підтримку функціонування Реєстру збитків, та проведення змістовних консультацій з громадянським суспільством і неурядовими організаціями, а також з потерпілими.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Покарати найвищих посадовців російської політики: Зеленський сказав про трибунал

Реєстр буде включати цифрова платформа з усіма даними про претензії та докази. Це стане першим компонентом міжнародного механізму компенсації, який створять у майбутньому.

"Усі звинувачення у злочинах, включаючи воєнні злочини, злочини проти людяності та геноцид, скоєні російськими військами в Україні, мають бути повністю розслідувані і, де це виправдано, переслідуватися на національному та міжнародному рівнях, щоб винні понесли відповідальність за свої дії", – йдеться у декларації міністрів.

Вони наголосили на важливості ордерів на арешт від Міжнародного кримінального суду.

Торік Росія розпочала повномасштабну війну проти України.

РФ скоїла геноцид українського народу. Російські окупанти завдали збитків Україні на $600–800 млрд.

Україна представила послам 30 держав проєкт спеціального міжнародного трибуналу для покарання Росії.

Зараз ви читаєте новину «Відшкодування жертвам війни: у Раді Європи визначили принципи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі