понеділок, 16 жовтня 2023 16:30

В українській армії побільшало жінок. Можуть бути і водіями, і снайперами

В українській армії побільшало жінок. Можуть бути і водіями, і снайперами
У ЗСУ побільшало жінок. Фото: Facebook.com/GeneralStaff.ua

Порівняно з 2021 роком чисельність військовослужбовиць Збройних сил України збільшилась на 40%.

За два роки кількість жінок у війську зросла на 12 тис. осіб. Зараз проходять службу майже 43 тис. військовослужбовиць, повідомило Міністерство оборони.

Що змінилося у питаннях рівноправності

Міністерство оборони скасувало усі обмеження для доступу військовослужбовиць до усіх посад.

Якщо раніше жінки могли проходити службу на посадах переважно медичних спеціальностей, зв'язківців, бухгалтерів, діловодів і кухарів, то зараз - жінка в армії може бути водієм, гранатометником, заступником командира розвідгрупи, командиром бойової машини піхоти, ремонтником, кулеметником, снайпером тощо.

Раніше контракт на проходження військової служби укладався жінками віком від 18 до 40 років, тоді як у чоловіків такого обмеження не було. Тепер від 18 до 60 років контрактниками можуть стати представники обох статей.

Щодо декретної відпустки, то тривалість, визначена в медичному висновку, зараховується до строку вислуги у військовому званні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Служба за контрактом: назвали суми грошового забезпечення і пільги

Військова освіта

Надали можливість для здобуття військової освіти всіх рівнів.

З 2019-го року уряд дозволив вступати до військових ліцеїв дівчатам.

Жінки, які у майбутньому бачать себе офіцерами ЗСУ, мають доступ до усіх рівнів військової освіти. Їм дозволено опановувати ті самі спеціальності, що і чоловікам, а, згодом служити за широким переліком посад.

Міноборони заявило про продовження роботи над матеріально-технічним забезпеченням військовослужбовців-жінок. Зокрема - створенням нових зразків військової форми і засобів індивідуального захисту.

В уряді повідомили про військовий облік з 1 жовтня жінок-медиків та жінок-фармацевтів. У Збройних силах України пояснили, як стати на військовий облік жінкам.

Влітку Міністерство оборони презентувало оновлену польову форму для жінок.

Зараз ви читаєте новину «В українській армії побільшало жінок. Можуть бути і водіями, і снайперами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі