середа, 15 вересня 2010 20:45

В Україні продовжує зменшуватись кількість прихильників демократії

В Україні продовжує зменшуватись кількість прихильників демократії

З 2006 року кількість прихильників демократичного устрою в Україні зменшилась на 20%, свідчать дані соціологічних опитувань.

Експерти вважають, що українці ще не навчились розпізнавати демократичні цінності. Значною мірою тому, що політики часто маніпулюють цим поняттям.

"Ситуація з демократією у нас зараз десь на роздоріжжі. Але те, що ми маємо дуже чітко виражену перспективу втрати демократичних завоювань і повернення до режиму так званої керованої демократії, це заперечувати ніхто не може. Тому Україна так легко втрачає те, що вчора здавалось вже навіки завойованим", - зазначив директор інституту філософії імені Григорія Сковороди Мирослав Попович.

На його думку, за 19 років незалежності в Україні справді почали вимальовуватись перші ознаки становлення демократичного суспільства. Однак сам процес демократизації йде дуже повільно.

В Україні про демократію заговорили з першого дня незалежності. За Конституцією, Україна є суверенна, незалежна, правова, а також демократична держава. Демократія передбачає свободу, рівність, повагу до прав людини і участь громадян в управлінні державою.

Від 1991 року кожен президент незалежної України декларував демократичні цінності. Леоніда Кравчука називали батьком української демократії.

Президент Леонід Кучма, якому закидають побудову олігархічної системи, заявляв, що, дякуючи його демократії, в Україні з"явилась потужна опозиція.

Віктор Ющенко висловлював переконання, що в Україну демократію приніс саме він, внаслідок Помаранчевої революції.

"Як керівник держави я зроблю все, щоб довести вірність принципам демократії та права. Місцеві вибори в Україні мають пройти максимально прозоро. Це стане найкращим підтвердженням незворотності демократичного вибору", – заявив чинний президент Віктор Янукович, коментуючи старт передвиборної кампанії в Україні.

Цікаво, що цього року опитування до Дня Незалежності показало: сьогодні державну незалежність України на референдумі підтримали би лише трохи більше половини громадян - 59,1%. При цьому 44,7% людей не вважають Україну дійсно незалежною державою.

Радіо Свобода

Зараз ви читаєте новину «В Україні продовжує зменшуватись кількість прихильників демократії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

69

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі