вівторок, 14 квітня 2009 16:07

У Росії вважають, що програли інформаційну війну під час "газового конфлікту"

У Росії вважають, що програли інформаційну війну під час "газового конфлікту"
Росія програла інформаційну війну в Європі під час "газового конфлікту" з Україною. Про це заявив заступник голови Держдуми РФ Валерій Язєв, виступаючи на парламентських слуханнях на тему: "Законодавчі аспекти інформаційного забезпечення національних інтересів Росії на міжнародній арені".

За його словами, "громадська думка в Європі за два тижні "газової війни" помінялася на протилежну. Якщо 2-3 січня провину покладали на Україну, то 7-8 січня громадська думка була змінена - провина покладалася приблизно однакова на Росію і Україну, але коли після 8 січня почали мерзнути Балкани, однозначно провину Європа переклала на Росію". За словами Язєва, така позиція мотивувалася тим, що Україна "маленька, несамостійна держава, яку кривдить Росія".

Язєв заявив, що у суспільній свідомості Європи все було поставлено "з ніг на голову" - "Росія пішла на припинення транзиту з метою покарати Україну". Він переконаний, що Росії в таких ситуаціях необхідно формувати громадську думку не в Україні, а в Європі.

Заступник голови Держдуми підкреслив, що за останній час інформаційна складова стала вагомішою у питанні забезпечення національної безпеки РФ. "Завоювання інформаційної переваги стало обов"язковою умовою забезпечення перемоги у будь-якій боротьбі - військовій, політичній…", - сказав Язєв. За його словами, для вирішення таких завдань необхідно розвивати можливості ЗМІ для своєчасного донесення інформації для російських та іноземних громадян.

Країни Євросоюзу з 7 по 20 січня 2009 року не отримували російський газ, оскільки РФ припинила його транзит через Україну. Росія у газовій кризі робила винною Україну, звинувачуючи її у крадіжці газу. Україна спростовувала всі звинувачення.

19 січня НАК Нафтогаз України і ВАТ Газпром підписали договори щодо постачання і транзит газу на 2009-2019 роки. 20 січня Росія відновила постачання газу до Європи.

При цьому 20 січня комісар Євросоюзу з питань енергетики Андріс Пібалгс заявив про відсутність фактів несанкціонованого відбору газу Україною після 31 грудня 2008 року.

5 лютого президент Росії Дмитро Медведєв заявив, що Україна повинна компенсувати збитки країнам, які потерпіли внаслідок зриву постачань газу в січні 2009 року.

МЗС України назвав цю заяву президента РФ не партнерською і недружнім жестом відносно України та країн Євросоюзу.

За матеріалами: УНІАН, ForUm.

Зараз ви читаєте новину «У Росії вважають, що програли інформаційну війну під час "газового конфлікту"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі