середа, 15 травня 2024 14:00

В оточенні Путіна тепер друзі Прігожина

В оточенні Путіна тепер друзі Прігожина
eastnews.ua

Нова хвиля призначень у країні-агресорці - тепер Путін формує найближче оточення. Про що свідчать кадрові перестановки у Кремлі, - Gazeta.ua продовжує огляд

"До ноги!"

14 травня 2024 року Путін озвучив новий склад своєї адміністрації. Нового мало, але сенсації - є, якщо придивитися. Знайшлося місце екс-секретарю Радбезу РФ Миколі Патрушеву, який став помічником президента. Цікаво, що прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков (перепризначений і речником, і заступником голови АП), коментуючи це, наголосив: нова посада Патрушева "допускає і публічні виступи", а загалом він розвиватиме кораблебудування як стратегічну галузь.
Помічник президента не може публічно перечити своєму шефу. Тому, що б там не стверджував Пєсков, екс-секретар Радбезу політичної самостійності позбувся. Як і широти розмаху, бо діяльність у рамках однієї галузі - це далеко не сфера компетенцій російського Радбезу. На користь цього - поширювана пабліками країни-агресорки версія, немовби замість Радбезу в Росії як центру ухвали рішень віднині буде корпус "помічників президента". Задля цього, мовляв, Олексій Дюмін також призначений помічником Путіна.
Дюмін - цікава фігура. Починав кар'єру зі служби безпеки президента РФ і мав відповідні зв'язки з Євгеном Прігожиним, та, за непідтвердженими даними, від імені Путіна вів із ним переговори під час заколоту. До Москви Дюміна повернули з Тульської області, де він був губернатором з 2016 року. І, м'яко кажучи, Дюмін не є прибічником Сергія Шойгу.

Довга дистанція

Справді, схоже на те, що в АП Путіна сконцентровано "яструбів". Бо той же Дюмін командував Силами спецоперацій ЗС Росії та служив заступником головкома Сухопутними військами РФ. Тому Патрушев підпадає під своєрідний подвійний контроль: і самого "президента", і Дюміна, котрий куруватиме військово-промисловий комплекс (ВПК) та спорт. Поєднання дивне, якщо не зважати на основне завдання російської економіки, - перехід на воєнні рейки. Спорт до ВПК мав безпосереднє відношення за часів СРСР, бо для армії потрібні були міцні тілом громадяни. Схоже, потреби повертаються, бо переміщення екс-міноборони РФ Сергія Шойгу, на думку Державного департаменту США, свідчить про наміри Путіна продовжити війну в Україні. Про це на брифінгу заявив заступник речника Держдепу Ведант Пател.

Прямий зв'язок з ноосферою

Отже, всередині АП формується "яструбиний" кабінет, котрому можуть протистояти відразу дві сили.
З одного боку, "старі" службовці, як-от помічники Путіна Юрій Ушаков, Дмитро Миронов, Андрій Фурсенко, котрі зберегли свої посади у новому складі АП. Власне, як і голова АП Антон Вайно та його перші заступники Сергій Кірієнко та Олексій Громов.
Антон Вайно - своєрідний персонаж. Чудово орієнтується у бізнесі та має зв'язки зі США (був представником "АвтоВАЗ") та Японією (працював у посольстві РФ), Середньою Азією. Вайно є автором концепції "нооскопу" як зв'язку з колективним несвідомим усього людства. На ній варто зупинитися детальніше.
Нооскоп як прилад ще не винайдено (хоча Вайно стверджував - принцип запатентовано). Утім, це не засмутило Вайно та співавторів його наукових статей (2016 рік). Так, один з них, Віктор Сараєв, заявив ВВС що нооскоп скануватиме транзакції між людьми, речами і грошима. Наприклад, за банківськими картками. На думку Вайно, нооскоп сприятиме переходу влади від реагування на кризи до їх попередження ("попереджувальне управління").
Іншими словами, йдеться про "супермашину влади". Така ідея, у свою чергу, була властива російським комуністам-космістам початку минулого століття (зокрема, Олександру Богданову, чий Міжнародний інститут був створений у 1999 році в РФ).
Про впливовість Вайно свідчить те, шо він має свою людину - Володимира Островенка, якого Путін перепризначив заступником голови АП. За результатами журналістських розслідувань, Островенко найбільш утаємничена персона з АП, але він мав контакти з Прігожиним та з українським політиком Віктором Медведчуком.

Новобранці з "колишніх"

"Стара гвардія" збалансована новобранцями та підвищеними в ієрархії. Так, помічник президента Максим Орєшкін отримав нову посаду - заступника голови АП (під нього кількість заступників збільшена окремим указом Путіна). Деякі джерела називають його зв'язковим з новим міністром оборони Андрієм Бєлоусовим та "смотрящим" за економікою. Зокрема, Орєшкіну належить авторство ідеї переходу Росії на рублі у розрахунках з зовнішніми партнерами.
У кураторстві економікою йому допоможе "новобранець" - колишній міністр енергетики (у першому уряді Михайла Мішустіна) Дмитро Новак, якого призначено помічником Путіна.
Новобранцем, але іншого роду, є Дмитро Козак. Один із найближчих соратників Путіна ще по Санкт-Петербургу, який перебував в опалі (хоча і на посаді заступника голови АП) з 2022 року, бо виступав за дипломатичне врегулювання "українського питання". Те, що Путін його перепризначив, може свідчити про тимчасову (можливо, позірну) цінність "голубів" в оточенні кремлівського диктатора.
Козак свого часу займався Придністров'ям і Гагаузією. Його мирний план: території дістають особливий статус із можливістю блокувати рішення Кишинева. Однак тодішній молдавський президент Володимир Воронін цей план не підписав.
Після лютого 2022 року займатися справами так званих "нових регіонів" Росії (тимчасово окупованих територій України) став Сергій Кірієнко.
Зазначимо, в інавгураційній промові 7 травня Путін особливо наголосив на "інтеграції Донбасу". А проросійські лідери Гагаузії збиралися нещодавно на з'їзд у Москві.
Більш цікавим щодо посилення "голубів" є перепризначення Володимира Мединського помічником Путіна. Мединський був міністром культури (2012 рік) в уряді Дмитра Медвєдєва, відомий як очільник Російської військово-історичної спільноти. А для нас - як голова російської делегації на переговорах у Стамбулі весною 2022 року. Саме він озвучив можливість зустрічі Путіна з президентом України Володимиром Зеленським. Передбачається, що Мединський куруватиме культуру через депутата Держдуми Олену Ямпольську, призначену радницею Путіна.

Контроль за суб'єктами та кліматом

Окрім того, АП контролюватиме й регіони. Принаймні, найпроблемніші. На відміну від очільника Чечні Рамзана Кадирова, у вірності якого у Кремлі, схоже, не сумніваються, щодо Дагестану перестороги є.
Путін перепризначив екс-президента Дагестану Магомедсалама Магомедова заступником керівника своєї АП. Це середньовічна практика - мати поблизу себе керівників або впливових осіб території, щодо лояльності якої виникають побоювання. Ще Магомедов має добрі зв'язки з Саудівською Аравією, зокрема, з тамтешнім міністром внутрішніх справ, тому, крім гарантування нормальної ситуації у Дагестані, може забезпечити добрі стосунки з керівництвом цієї країни.
Та не тільки регіони - погода теж буде під наглядом. Радник Путіна по клімату Руслан Едельгеріев дістав підвищення до помічника "президента". І зв'язок з регіонами є - з 2012 по 2018 роки очолював уряд Чечні.
До слова, своїх постійних представників у суб'єктах Федерації в уряді та в Держдумі Путін залишив на своїх посадах.

Військові здригнулися

Ці призначення не остаточні, будуть ще, - заявив Пєсков. За кілька годин після указу Путіна по АП з'явилися повідомлення про перестановки у військовому керівництві.
Так, адмірал і досі головком Військово-морським флотом РФ Микола Євменов, який 10 травня подав у відставку, призначений керівником Академії військово-морського флоту (Петербург). Тимчасово керувати флотом буде Олександр Моісеєв, командувач Північного флоту РФ та знавець бойових підводних човнів.
14 травня стало відомо ще про дві відставки. У пабліках країни-агресорки шириться новина, що генерал Ігор Конашенков, який відповідав у Міноборони за масову комунікацію, подав рапорт. Очікується відповідна ініціатива й від заступника Шойгу генерала Миколи Панкова. Тобто, прибирається оточення екс-міністра оборони.
Утім, однозначно говорити про опалу Шойгу зарано. Як повідомив Юрій Ушаков, новий секретар Радбезу РФ супроводжуватиме Путіна до Китаю 16-17 травня травня та візьме участь у неформальній зустрічі з очільником КНР Сі Цзіньпіном.
До Китаю самопроголошений президент країни-агресорки також бере із собою Бєлоусова, Мантурова, Новака. Орєшкіна, Лаврова та інших. У тому числі, Германа Грефа, який вважається "хресним батьком" прем'єра РФ Михайла Мішустіна.
З огляду на повідомлення Пєскова про те, що Путін зустрінеться з новим урядом згодом, можна припустити, що остаточно кадри російської влади сформуються після того, як кремлівський диктатор повернеться з Китаю.

Зараз ви читаєте новину «В оточенні Путіна тепер друзі Прігожина». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі