субота, 17 березня 2012 16:40

У Черкасах закликали повернути Радянський Союз
16

Фото: фото: Захар Колісніченко

17 березня у Черкасах комуністи організували мітинг з нагоди 21-ої річниці Всесоюзного референдуму про збереження СРСР, проведеного 17 березня 1991 року.

О 10 ранку на Соборній площі збирається кілька десятків комуністів, в основному пенсіонери.

"Союзу бути!" - каже в мікрофон промовець - сивий дідок у чорному зимовому картузі. Декілька десятків людей повторюють це за ним декілька разів.

Майорять червоні прапори, серед них на рибальських вудках прапори КПУ. Зачитують листи підтримки із "братніх республік", резолюції. Люди слухають резолюції. Підійманням руки голосують за них. Періодично повторюють за промовцем: "Поверніть нам союз!".

"Питання на референдумі було завуальоване. Звучало десь так: "Чи Ви за вільну незалежну Україну в складі Радянського Союзу?". Процентів 80 проголосували "За". Потім прибрали оту задню частину і так лишили. Ти зрозумів? Це як ти ідеш брати кредит у банк, то така сама фішка, тільки у масштабі Радянського союзу була. Не всі люди правильно зрозуміли запитання. Дуже довірливі були. Ну от цієї довірливістю і скористалися", - пояснює 45 річний Олег Омелянчук.

Поруч стоїть його син теж Олег Омелянчук, у нього з-під куртки видніє вишитий комір.

"Син мій – 2-й секретар Придніпровського райкома партії. В нас це сімейна традиція. Дід був секретарем Звенигородського райкома.

Об 11.05 мітинг закінчується. За три хвилини люди складають прапори в чохли і розходяться. Дехто йде додому з червоним прапором на плечах.

Всесоюзний референдум про збереження СРСР - проведений 17 березня 1991 року. Це, доречі, єдиний референдум за всю історію союзу. Винесене на нього питання звучало так: "Чи вважаєте Ви необхідним збереження Союзу Радянських Соціалістичних Республік як оновленої федерації рівноправних суверенних республік, в якій повною мірою будуть гарантуватися права і свободи людини будь-якої національності?".

112 млн. осіб, а це 76 відсотків, проголосували "Так".

 

Зараз ви читаєте новину «У Черкасах закликали повернути Радянський Союз». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

339

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі