середа, 15 грудня 2021 09:46

Український журналіст Цимбалюк опинився поза законом в Росії

Український журналіст Цимбалюк опинився поза законом в Росії
Цимбалюка звинучають у розпалі ворожнечі та ненависті до росіян. Фото: Укрінформ

Росія звинувачує в екстремізмі та хоче порушити кілька справ проти Романа Цимбалюка, українського журналіста, кореспондента агентства УНІАН у Москві.

Про це у Facebook повідомив адвокат Микола Полозов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський: Росія окупувала території України і не хоче визнавати себе стороною війни

"Російська влада настільки нетерпима до прояву будь-якої альтернативної думки, окрім власних наративів, що нерідко виходить за межі здорового глузду... Єдиний акредитований у Росії український журналіст Роман Цимбалюк опинився в цій же Росії поза законом. Звинуватили в екстремізмі. Наразі збираються порушувати кілька адміністративних справ за 20.3.1 (розпалювання ненависті або ворожнечі) КоАП РФ", - повідомив Полозов.

За його словами, важливо розуміти специфіку російського законодавства.

"Межа між "адміністративним" екстремізмом і "кримінальним" дуже тонка і багато в чому залежить від експертів, якість роботи яких у справах з політичним інтересом влади дуже передбачувана. Багато експертів вважають, що ці статті неконкретні, розпливчасті та "гумові", тобто такі, що дають змогу натягувати норму на будь-які обставини", - зазначив Полозов.

Він наголосив, що додатковою ознакою узгодженої атаки на Цимбалюка є поява дискредитучої інформації, як-от обвинувачення у шпигунській діяльності.

"Як би там не було, зі сторони влади РФ відбувається тиск на іноземного журналіста, фактично з позбавленням його права на свободу висловлення думок і здійснення професійної діяльності. Вважаю, що такі дії стосовно журналістів неприпустимі і за них владі доведеться відповідати в незалежних міжнародних судових інстанціях", - заявив Полозов.

Роман Цимбалюк - єдиний український журналіст, який має акредитацію в Росії та проживає там.

9 грудня його викликали на допит у Москві через висловлювання проти Росії.

Зараз ви читаєте новину «Український журналіст Цимбалюк опинився поза законом в Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі