субота, 15 січня 2011 13:16

Україні буде тісно в шаблоні "російського світу" - Грищенко

Україні буде тісно в шаблоні "російського світу" - Грищенко

Міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко заявляє, що Україна і Росія важливі один для одного самі по собі, а не як інструмент у реалізації тих чи інших геополітичних планів.

"В умовах політики перезавантаження Захід відмовляється від погляду на Україну як на інструмент посилення/ослаблення Росії. Сама Україна відмовляється від такого погляду на себе. Однак і певні політичні сили в Росії повинні пройти свою частину шляху і відмовитися від погляду на Україну як на інструмент посилення/ослаблення Заходу... Так само, як Україні було тісно в шаблоні зовнішньополітичної стратегії "геть від Москви", їй буде тісно і в шаблоні "російського світу". Україна взагалі завелика для шаблонів, в які її намагалася "втулити" стара політична реальність . Чужа, запозичена модель зовнішньої політики їй не підійде. Їй потрібна власна, можливо, навіть принципово нова ідеологія", - пише дипломат у своїй статті для тижневика "Дзеркало тижня. Україна", опублікованій в суботу.

При цьому він відзначає, що російський і європейський напрями зовнішньої політики України - це інтегральні складові одного процесу, результатом якого має бути побудова європейського української держави в об'єднаній Європі.

"Результатом має бути побудова європейської по суті (а не тільки на словах) української держави в об'єднаній по суті (а не тільки на словах) Європі. Європейська за духом Україна і дійсно єдина Європа - речі нероздільні... Розвиток України в наступні роки буде особливо важливим для всього континенту", - вважає Грищенко.

При цьому дипломат заявив, що нинішня українська влада сповідує концепцію жорсткого європейського прагматизму.

"У випадку України мова йде про результат реформ, розпочатих президентом Януковичем. Їхній зміст і загальний напрямок визначаться прагненням України стати в майбутньому членом ЄС, тобто політикою європейської інтеграції... Але сила і ефективність цих реформ будуть залежати, в тому числі, від здатності України будувати партнерські стосунки зі своїм геополітичним оточенням, насамперед з Росією. Це мотор і джерело нашої економічної дієздатності", - відзначає глава зовнішньополітичного відомства у своїй статті.

Глава МЗС підкреслює, що незалежність України не є грою.

"Є багато речей, які об'єднують нас з Росією, і в цих речах ми повинні будувати стратегічне, націлене в майбутнє партнерство. Але ми йдемо і будемо йти в це майбутнє окремими шляхами", - резюмував Грищенко.

Зараз ви читаєте новину «Україні буде тісно в шаблоні "російського світу" - Грищенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі