вівторок, 11 січня 2011 10:42

"Головна проблема для України — це Росія"

Автор: фото з сайта www.radiosvoboda.org
  Олександр Мотиль
Олександр Мотиль

Американський професор політичних наук Ратґерського університету Олександр Мотиль вивчає імперіалізм та націоналізм, є експертом зі східноєвропейської політики. Щороку він відвідує Україну. Наприкінці 2010-го спілкувався зі студентами філософського факультету Національного університету ім. Тараса Шевченка та Києво-Могилянської академії.

Подаємо тези того, як професор оцінює ситуацію у світі, нинішню зовнішню політику України та перспективи нашої держави.

ГЛОБАЛІЗАЦІЯ

Досвід останніх років показав, що глобалізація — це наслідок розвитку інформаційних технологій, а також вибору політичних та економічних еліт у різних країнах. Це означає, що глобалізація може продовжуватися доволі швидкими темпами, може уповільнитись, а може навіть зупинитися.

США

За останні кілька років сила Америки підупала. Це пов'язано з економічною кризою, а також із тим, що країна ув'язалася у дві війни — в Іраку й Афганістані.

Однак наступні 20–30 років США напевне залишаться єдиною суперпотугою в світі. Динаміка американської економіки така, що, рано чи пізніше, країна знову стане на ноги. А у військовому значенні вона залишається далеко попереду інших.

КИТАЙ

Китай розвивається дуже стрімко. Однак не зрозуміло: чи спроможна буде Комуністична партія втримати диктатуру в суспільстві, яке швидко модернізується? Тому є великий знак запитання над майбутнім Китаю.

ЄВРОСОЮЗ

Останні десятиліття Євросоюз вважали найдосконалішою формою державного співіснування. Але там є серйозні проблеми. Наприклад, економісти говорять про можливість занепаду євро.

Європейський Союз привабливий тим, що люди в ньому живуть добре. Але стати впливовим на світовій арені ЄС неспроможний — бо немає для цього засобів.

РОСІЯ

Росія — це держава напівфашистська. А з досвіду відомо, що авторитарні держави є нестабільні. Вони відносно "крихкі", якщо не одразу, то з часом. Особливо держави, які побудовані на харизматичному лідерові — як Путін. Тим більше, економічний розвиток Росії дуже залежний від природних ресурсів. А це є прокляття. Воно деформує економіку, посилює корупцію тощо.

УКРАЇНА У СВІТІ

Америка стала трохи слабшою і шукає зв'язків та примирення з Росією. А єдине, що цікавить Францію та Німеччину — це газ. Якою б за таких обставин мала бути зовнішня політика України?

З геополітичної точки зору, є тільки два підходи. Перший: приєднання до можливого партнера. Бо головна проблема для України з огляду безпеки, яка завжди була, є і буде — це Росія. Не тому, що росіяни недобрі чи злі люди, а тому, що це величезна країна. Це те саме, що США у відношенні до Мексики. Мексиканці завжди не любитимуть американців і не довірятимуть їм, бо для Мексики США завеликі.

Тут є два варіанти. Союзник номер один для України — це Європа. Але там треба виконати багато вимог. Союзник номер два — Сполучені Штати, а це фактично означає НАТО. Отже, треба найактивніше рухатися до США, НАТО і, таким чином, ставати їх партнером.

Інший можливий варіант — це пошук якоїсь рівноваги, так звана "багатовекторність". Країна розташована між двома таборами і не вибирає жодного з них, але хоче задовольнити один і другий. Це не позаблоковість, це є гра блоків — один проти другого. Це відносно успішно робив Леонід Кучма.

Лінія Віктора Януковича зовсім нелогічна. З погляду геополітики він робить те, чого б ніхто не робив. З одного боку, декларує позаблоковість, тобто виключає один варіант, а водночас підписує угоди з Росією, які спрямовують державу тільки туди.

БАЛТО-ЧОРНОМОРСЬКА ФЕДЕРАЦІЯ

Її створення було можливе до того, як НАТО розширилося на Прибалтику та Польщу. Тепер Україна ні тут, ні там. І це, зі стратегічного погляду, найгірший варіант. Він виник через непослідовність НАТО.

ЯКЩО РОСІЯ РОЗПАДЕТЬСЯ НА КІЛЬКА ДЕРЖАВ

Цього не можна виключати.

Які тут перспективи для України? По-перше, з геополітичної точки зору, корисно мати слабшого північного сусіда, бо там би вже не було цієї суперпотуги. По-друге, якщо би мала розпастися Російська Федерація, то важливо, як це відбудеться. Якщо мирним шляхом, з допомогою якихось референдумів, тоді це було б непогано для всіх, і України зокрема. Але, якщо б там були якісь збройні конфлікти, то це мало б дестабілізуючий вплив і на Україну.

НАЙКРАЩИЙ ВАРІАНТ

Найоптимальнішим варіантом для України є інтеграція на Захід. Непоганий варіант також — балансування між Заходом та Росією. Найгірший шлях для України — проросійський. Однак нині перший варіант нереальний, бо Захід не дуже зацікавлений. Другий — можливий. Третій — дуже можливий. Висновок: на даний момент найкращий із можливих геополітичних варіантів для України є балансування між обома партнерами. Але з часом перший варіант, може, знову стане реальним.

Зараз ви читаєте новину «"Головна проблема для України — це Росія"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

27

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі