неділя, 20 грудня 2020 02:50

Україна хоче обрати безпечну вакцину – Зеленський про перспективи співпраці з РФ

Україна хоче обрати безпечну вакцину – Зеленський про перспективи співпраці з РФ
Зеленський зауважив, що це питання може стати ще одним геополітичним ударом. Фото: Офіс президента

Президент Володимир Зеленський в інтерв'ю The New York Times заявив, що Україна втратила позиції у світі та Європі з точки зору пріоритетності країн на отримання вакцини від COVID-19. За його словами, попри це держава "передусім базує своє рішення на тому, щоб вибрати безпечну вакцину".

На питання, якщо все ж таки російська вакцина задовольнить вимоги України, чи дозволить уряд її виробництво на вітчизняному ринку, політик відповів: "Я вам спробую пояснити все, що в принципі відбувається зараз з вакциною. Я думаю, ви добре знаєте це питання, але я скажу, оскільки теж глибоко цим займаюся щодня. Я зіткнувся з тим, що втрачені позиції України у світі та Європі з точки зору пріоритетності країн. Ми не входимо до списку країн, які першими отримують вакцину. Я не знаю, скільки десятиліть втрачено за час незалежності, але це є, і я визнаю цей факт. Я з цим борюся".

Він зауважив, що це питання може стати ще одним геополітичним ударом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Байден міг би посилити переговори у Нормандському форматі – Зеленський

"Це буде ще одна найсильніша інформаційна війна з боку Росії, й тут уже все в руках Сполучених Штатів Америки. Чому? Тому що вакцину "Супутник" сьогодні пропонують у суспільстві і в інформаційному просторі України. Російська Федерація використовує для цього телеканали, зокрема українські, які є союзниками політики Російської Федерації. Звичайно, пояснити українському суспільству, чому якщо Америка та Європа не дають тобі вакцину, ти не повинен брати її у Росії, - будь-якій людині, яка помирає, пояснити це неможливо. Інша річ, що ми не повинні допускати того, щоб Україна брала російську вакцину, яка не пройшла всі випробування. У нас з вами немає реальних доказів, що ця вакцина має стовідсотковий позитивний ефект. Більш того, я не можу взяти відповідальність за вакцину, наслідків дії якої ми не знаємо. Україна передусім базує своє рішення на тому, щоб вибрати безпечну вакцину", - підсумував Зеленський.

Вже 4 країни почали вакцинацію проти коронавірусу у світі. Більше 1 млн людей отримали перші щеплення. Про це повідомляє американське агентство Bloomberg.

Зараз ви читаєте новину «Україна хоче обрати безпечну вакцину – Зеленський про перспективи співпраці з РФ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі