субота, 25 червня 2022 12:58

Спецтема: Війна Росії проти України

Україна подала у ЄСПЛ ще один позов проти РФ, збитки оцінили у $80 млрд

Україна подала у ЄСПЛ ще один позов проти РФ, збитки оцінили у $80 млрд
Україна подала у Європейський суд ще один позов проти Росії. Фото: ukrinform

Україна подала в Європейський суд з прав людини ще один позов проти Росії.

У ньому ми описуємо і скаржимося на дії РФ по широкомасштабному вторгненню у період з 24 лютого по 7 квітня, повідомив міністр юстиції Денис Малюська в ефірі телемарафону.

"Це перший етап широкомасштабного вторгнення, який закінчився тим, що російські війська вибили з Київської області. Надалі ми доповнюватимемо свої позовні вимоги подіями, які відбувалися після 7 квітня. Але поки що величезну доказову базу про порушення прав людини і величезної кількості норм конвенції ми виклали в цьому пакеті вимог до ЄСПЛ, заявивши одночасно і вимогу про компенсацію завданих збитків, які попередньо оцінюються на першому етапі вторгнення у $80 млрд", - сказав Малюська.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Книжки та плазмовий телевізор: Мін'юст показав табір для військовополонених РФ

Міністр підкреслив, що "рішення ми отримаємо дуже нескоро, справи в ЄСПЛ - це довга гра, мова може йти про строки до 10 років".

В ЄСПЛ досі тривають провадження щодо Криму і Донбасу, розпочаті ще з 2014 року.

"Але ключова історія, що ми переводимо розміри збитків, суми коштів, і фіксацію порушень з мови політиків і військових у мову юристів. Тобто усі збитки, усі порушення прав людини, усі воєнні злочини будуть підтверджуватися юридичними документами, від яких РФ вже не "відпетляє", - наголосив Малюська.

Російський диктатор Володимир Путін підписав закон, який дозволяє не виконувати рішення Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ). Установи можуть не виконувати рішення ЄСПЛ, які були винесені після 15 березня 2022 року.

Раніше Державна дума РФ проголосувала за вихід з Європейського суду з прав людини після того, як Москва була виключена з Ради Європи. Рішення прийнято тому, що деякі рішення ЄСПЛ нібито суперечать законодавству Росії.

Зараз ви читаєте новину «Україна подала у ЄСПЛ ще один позов проти РФ, збитки оцінили у $80 млрд». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі