четвер, 04 листопада 2021 13:45

"У мене були амбіції. Хотіла стати генералом": що Верещук думає про армію, війну і НАТО
2

Ірина Верещук під час присяги у Військовому інституті при Львівській політехніці
Фото: з сайта armyinform.com.ua
Ірина Верещук (праворуч) із колегою по службі

41-річна Ірина Верещук стала віце-прем'єром - міністром з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій. Замінила на цій посаді Олексія Резнікова, якого призначили міністром оборони. Останні два з половиною роки Верещук була народним депутатом від "Слуги народу". У Раду зайшла під №29. У список запросив уже колишній спікер Дмитро Разумков. Очолювала підкомітет з державної безпеки та оборони.

У 2010-2015 роках Верещук була мером прикордонного міста Рава-Руська на Львівщині. Стала наймолодшим міським головою в Україні, їй тоді було 30 років. З вересня 2017-го викладала на кафедрі політології Національного педуніверситету ім. Драгоманова та в Інституті екології економіки і права. Торік на місцевих виборах балотувалася на міського голову столиці. Тоді за неї проголосували 39,321 киян. Київський осередок "Слуги народу" витратив на її виборчу кампанію понад 25 млн грн, підрахували в русі "Чесно". Більше половини грошей пішли на оплату телеефірів.

Два роки тому через Верещук почубилися нардепи Гео Лерос і Максим Бужанський. Останній заступився за Верещук, яку обматюкав у партійному чаті Лерос.

Закликала до вибачень перед загиблими проросійськими активістами в Одесі

За депутатську діяльність подала 4 запити – один президентові і три уряду. Всі їх розглянули. У співавторстві подала 71 законопроєкт, переважно з оборони, розвідки. Зокрема, про матеріальну відповідальність військовослужбовців, про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо удосконалення питань керівництва територіальною обороною, про оборонні закупівлі, зміни до закону "Про протимінну діяльність в Україні". Також - про звільнення Артема Ситника з посади директора Національного антикорупційного бюро. Є серед ініціатив внесення змін до деяких законів щодо застосування Збройними Силами та Державною спецслужбою транспорту бойової техніки, зброї та спеціальних засобів в особливий період, про Службу військового капеланства.

2002 року Ірина Верещук закінчила Військовий інститут при Львівській політехніці. Спеціальність: "Військовий переклад та міжнародна інформація" (спеціаліст з міжнародної інформації, референт-перекладач, офіцер військового управління тактичного рівня).

- Коли до мене вперше на полігон приїхали батьки, мама розплакалася і сказала татові: "Ти куди дитину віддав? Вона яйце зі шкаралупою їсть", - згадувала Верещук.

Відслужила у Збройних силах 10 років, звільнилася у званні старшого лейтенанта. Займалася карате та рукопашним боєм. Зараз відвідує тренування з тайського боксу. У травні 2014 року записала відеозвернення до матерів Росії із закликом не допустити війни. На початку травня 2020-го закликала до вибачень перед загиблими проросійськими активістами в Одесі на 6-ті роковини. Це викликало хвилю обурення.

Заміжня вдруге. Її чоловік Михайло Кухаренко очолював львівський спецпідрозділ СБУ "Альфа". Має сина Олега від першого шлюбу.

"Є інформація, що Кухаренко був серед альфачів, які 18 лютого 2014 року спалили Будинок профспілок. Я особисто її питала про це. Вона навідріз відмовилася відповідати. Ще цікавіше, що її чоловік є засновником львівської організації ветеранів антитерору "Альфа". Це не ветерани нинішньої війни. Ця ветеранська організація альфачів ще з часів Кучми була в тісному контакті з ФСБ та російськими альфачами", - розповідала колишній народний депутат Тетяна Чорновол.

Gazeta.ua зібрала найцікавіші висловлювання Ірини Верещук.

Про армію:

"Я 10 років прослужила в армії як офіцер. Це було складно. Вранці встав, побіг на зарядку. Пішли вчитися в одностроях. Потім наряд, виїзд на полігон, стрільби, обкатка танками. Я загартована, фактично нічого не боюся. У нас над казармою висіла табличка з червоними буквами "У будь-якій складній ситуації ти не піднімешся до рівня своїх сподівань, а упадеш до рівня своєї підготовки".

"Я за те, щоб воювали професійні люди. Не можуть воювати ті, хто пройшов строкову службу. Я за те, щоб строкова служба була, але в кінцевому результаті треба відмовлятися від обов'язкового призову. Це не буде завтра чи через рік. Ми повинні мати професійну армію і витрачати кошти саме на її підготовку. А не на підготовку строковиків, які відслужили і потім ніколи до неї не повертаються. Треба робити все, аби після першого контракту підписували наступний. 65 відсотків не підписують другий контракт. І я свого часу не підписала наступний, бо не бачила, що можу зробити кар'єру. У мене були амбіції: хотіла стати жінкою-генералом".

"Я розумію, чого потребує сьогоднішня армія, коли говоримо про реформу. Міністр оборони є менеджером і фактично обслуговує військо, яке воює. Справи, які стосуються збільшення фінансування заробітних плат, житлових питань – це до міністра оборони. А те, що стосується стратегії війни – це до командувача ЗСУ і до тих, хто воює".

Про Росію і війну:

"Путін не прокидається вранці і не дзвонить там десь на передову, говорячи: "Ану, давайте обстріляйте!" Зрозуміло. Але повністю відповідальність за те, що сьогодні відбувається з тієї сторони, лежить на Кремлі", - січень 2020 року.

"Що хоче Росія, чому вона так тисне на Україну і така непоступлива? Є два пункти, про все решта могли б домовитися. Перше: Конституція, внесення змін щодо особливого статусу і кордон. Друге: Росія вимагає, щоб вибори було проведено до того, як кордон контролюватиме Україна", - квітень 2021 року.

Про НАТО:

"Нас не чекають в НАТО. Швидше Грузію візьмуть. І я була дуже здивована, тому що 2008 року Грузія і Україна мали однакову можливість отримати План дій щодо членства. Ми хочемо, нас не беруть. Ми втрачаємо репутаційно. Нам не можна йти туди, де нас не чекають. Повинно змінитися, напевно, саме НАТО, щоб дозволити вступити Україні, незважаючи на думку Росії", - вересень 2019 року.

"Байден каже: "Ми не можемо поки що прийняти вас в НАТО, бо у вас не подолана корупція". Створили САП,НАЗК, ДБР, НАБУ – купу органів для боротьби з корупцією. І зараз навіть не можемо зрозуміти, що саме має на увазі Байден, коли каже, що у нас величезні проблеми. Що мають на увазі наші партнери, називаючи нас глибоко корумпованою країною", - червень 2021 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Деякі мрії не збуваються, щоб не було боляче", - Ірина ВЕРЕЩУК, 34 роки, мер Рави-Руської

Статки:

За 2019 рік Ірина Верещук заробила 575 863 грн. У декларації вказана куплена того ж року квартира у Броварах під Києвом на 37,6 "квадратів" за 832 тис. грн. Їй належить половина, інша – свекрусі Валентині Кухаренко. Є дві квартири у Львові. Право власності набула того ж 2019 року. Співвласники: в одній - її мати, в іншій – чоловік. Ще одна квартира на 38,6 кв м, де вона єдиний власник – у Раві-Руській на Львівщині. До 2020 року орендували в Києві помешкання на 95 "квадратів". Потім з чоловіком переїхали у службове житло на 53 кв.м, що належить СБУ.

У власності Верещук є чотири земельні ділянки на Львівщині і одна у Вишгородському районі на Київщині. На неї зареєстрована машина "Тойота Кемрі" 2018 року випуску. На рахунках у банку має 143 575 грн. Готівкою – 160 тис. грн. і $11 тис.

Чоловік Михайло Кухаренко за 2019 рік заробив 1 089 125 грн зарплати у військовій частині Е6117.

Зараз ви читаєте новину «"У мене були амбіції. Хотіла стати генералом": що Верещук думає про армію, війну і НАТО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі