вівторок, 04 червня 2024 09:09

У Мексиці президенткою вперше стане жінка. Після виборів подешевшала місцева валюта і заметушилися у російському посольстві

У Мексиці президенткою вперше стане жінка. Після виборів подешевшала місцева валюта і заметушилися у російському посольстві
Переможниця президентських перегонів у Мексиці Клаудіа Шейнбаум. Фото: eastnews.ua

Кремль готується до ймовірних змін у стосунках з Мехіко, а інвестори у місцеву економіку насторожилися. Про деталі розказує Gazeta.ua.

Перша жінка

На президентських виборах у Мексиці перемогла науковиця та колишня міська голова Мехіко Клаудіа Шейнбаум. Її уже привітав ще поки чинний президент Мануель Лопес Обрадор. До слова, вони однопартійці. Як і Обрадор, Шейнбаум представляє правлячу лівоцентристську партію "Рух національного відродження". Через це Шейнбаум звинувачують у політичній залежності від Обрадора.

Після перемоги на президентських виборах, перша жінка-президентка Мексики Шейнбаум ще чекає на результати голосування до нижньої палати мексиканського парламенту. Але уже можна стверджувати, що у лівоцентристів буде більшість. Це дозволить їм проводити більш незалежну політику. І така перспектива налякала інвесторів, - пише Financial Times.

Мінус 2,8%

Мексиканський песо втратив 2,8% у курсі до долара США. На думку представників компанії з оцінки політичних ризиків Integralia, перемога Шейнбаум, та ще з немалим відривом від конкурентки – висуваниці правоцентристської опозиційної політсили Сочитлу Гальвес - збільшує вірогідність політичних ризиків та невизначеності ділового клімату.

Та Шейнбаум запевняє - боятися нічого. "Мій уряд буде чесним, без впливів і корупції, це буде уряд з республіканською жорсткою економікою", - заявила лідерка перегонів.

Чи заспокоїть? Більше вважає, що вона продовжить політику Лопеса Обрадора з акцентом на розширенні соціальних програм та інфраструктурних проєктів. Зокрема, Лопес підняв удвічі мінімальну зарплатню. Згорнути такі програми означало б зі старту підкосити свій рейтинг, а це те, за чим ревно стежив Обрадор та що, за традицією, повинна оберігати й Шейнбаум.

Найбільші виклики

У деяких експертів виникають сумніви, чи здатна буде Клаудія Шейнбаум подолати високий рівень злочинності в країні. У день голосування стався підпал виборчої дільниці в Мексиці, під час виборчих перегонів на місцевому рівні повідомляли про убивства та викрадення кандидатів. Одного кандидата у мери підстрелили просто під час зустрічі з виборцями. Поки ще чинний президент Обрадор заявляв про зниження злочинності на 20%, але експерти сумніваються у цьому.

У CNN вважають, більш серйозним викликом для докторки фізики Шейнбаум, котра мала державницький досвід роботи на посаді мера Мехіко, це - стосунки зі США. Основним питанням буде міграція, очікується, що Мексика продовжить співробітництво зі США. З огляду на те, що це питання виноситься на президентські вибори у США як одне з основних, тут можна очікувати більшої активності Білого дому. Ймовірно що і нова адміністрація Мексики, якщо й коригуватиме свою міграційну політику, то поступово. Особливо якщо зважити, що Шейнбаум приступить до виконання президентських обов'язків 1 жовтня 2024 року, за місяць до американських виборів.

Жіночі справи

Очікування, що Шейнбаум продовжить політику Обрадора, мають під собою підстави, але вона намагатиметься проводити свій курс, - вважає старший директор Латиноамериканського центру Джейсон Марчак. "Її адміністрація технократичніша, менш залежна від примх президента, а більше - від структури, котру вона створила навколо себе", - наголосив він.

Коментуючи хвилю критики на адресу Шейнбаум, політичний аналітик Вірі Ріос нагадав, що вона перша жінка-президентка у країні, відомій своєю культурою мачо. Свого часу у Мексиці викликало скепсис обрання жінки на посаду голови Верховного суду, це було у 2023-му році. Нагадаємо, що опоненткою Шейнбаум теж була жінка, тож мексиканці, можна сказати, гендерний вибір зробили.

Нова президентка Мексики могла б здійснити свій внесок у мирний процес по Україні. У 2023 році зовнішньополітичне відомство країни засудило агресію Росії, а президент Володимир Зеленський висловив сподівання почути потужний голос Мексики на підтримку нашої країни.

До слова, Росія вже почала непокоїтися. Посол РФ у Мексиці привітав Шейнбаум з перемогою та зазначив, що вбачає конструктив у її підході до Росії. Але у чому саме полягає цей конструктив, він не уточнив. Натомість директор Інституту Латинської Америки РАН Дмитро Розенталь прогнозує більшу стриманість мексико-російських відносин. На відміну від Обрадора, котрий різко опонував Вашингтону, Шейнбаум як молода політикиня, можливо, буде більш обережною.

Для нас це особливо важливо, з огляду на наступні саміти миру, котрі плануються після інавгураційного 15-16 червня 2024 року. Після відмови Бразилії їхати до Швейцарії участь Мексики була б надпотужним сигналом країнам Латинської Америки, очільники більшості з яких тепло привітали нову президентку Мексики.

Зараз ви читаєте новину «У Мексиці президенткою вперше стане жінка. Після виборів подешевшала місцева валюта і заметушилися у російському посольстві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі