понеділок, 08 жовтня 2012 21:23

У Казахстані засудили лідера опозиційної партії через заклики до повалення конституційного режиму

У Казахстані засудили лідера опозиційної партії через заклики до повалення конституційного режиму
Володимиру Козлову суд дав 7,5 тюрми з конфіскацією майна. Фото: tengrinews.kz

8 жовтня Мангістауський обласний суд казахстанського міста Актау присудив лідера опозиційної партії "Алга!" Володимира Козлова до 7,5 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Його звинувачували у розпалюванні соціальної та національної ворожнечі, закликах до насильного повалення конституційного режиму і створенні організованої злочинної групи.

"Всі казахстанські опозиціонери, засуджені до Козлова, були судимі за економічними статтями. Опозиціонери казали, що всі суди мають політичний підтекст, але формально цього не було видно. Володимир Козлов став першим політиком, якого судять по політичний статті", - сказав кореспонденту Gazeta.ua керівник методичного відділу партії "Алга!"Данило Бектурганов.

"Ми маємо в Казахстані достатньо міцну владу, яка не змінювалася протягом 20 років. Назарбаєв послідовно пересів із крісла першого секретаря ЦК Компартії Казахстану в крісло першого президента. Він сидить в ньому і досі. За ці роки всі демократичні цінності в країні були нівельовані. Ми маємо той же радянський уклад і ту ж монопартійну вертикаль. Назабраєв відчуває, що йому вже не вистачає сил, аби тримати цю систему в такому ж стані. На прикладі Козлова він вирішив випробувати ще один механізм утримання влади. Тепер він зможе будь-якого звинуватити у намаганні скинути державну владу", - додав Данило.

Володимира Козлова затримали 23 січня цього року. Тоді генеральний прокурор республіки Асхат Даулбаєв заявив, що однією з причин заворушень нафтовиків у місті Жанаозені, де загинуло кілька десятків людей, стали активні дії окремих осіб із залучення робітників до жорсткого протистояння владі. У змісті агітаційних листівок, які вони розповсюджували, експерти знайшли заклики до розпалювання соціальної ворожнечі.

"Володимира заарештували вранці 23 січня. Одночасно провели обшуки у квартирі його замісника, у моїх батьків і у п'ятьох активістів партії "Алга!". До цього наші прослуховували наші телефони і скайп-розмови. Стенограми розмов стали головними доказами у цій справі. Виявилося, що на прослуховування була постанова прокурора. Хоч багато хто припускає, що все це робилося незаконно, а вже потім було узаконено. Кілька людей бачили, що на постановах не було дат", - розповіла дружина Володимира Козлова Алія Турусбекова.

"Ця справа повністю сфабрикована, у ній немає жодних правдивих доказів. Ті, хто свідчив проти Володимира, шість місяців сиділи у в'язниці. Потім їм сказали: "Якщо ти обмовиш себе і Козлова, вийдеш на волю. А ні — отримаєш 10 років в'язниці", - додала вона.

"Слідство було направлене не на встановлення істини, а на досягнення поставленої задачі. Це підтверджується матеріалами справи, вилученою у нас інформацією. Із багатьох тисяч документів слідство використало лише кілька, щоб сфабрикувати проти мене справу. Це говорить про те, що за 10 років моєї діяльності в опозиції не було ніякого криміналу, якщо не вважати криміналом саму опозиційну діяльність. Більшість документів, які знаходяться у слідства, повністю заперечують звинувачення, тому їх і не використовували. З цієї ж причини слідство не дозволило мені скористатися цими документами. Слідство зробило все, аби не дати мені побудувати свій захист", - сказав Козлов під час свого виступу в суді 27 вересня.

Зараз ви читаєте новину «У Казахстані засудили лідера опозиційної партії через заклики до повалення конституційного режиму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі