субота, 10 травня 2014 17:06

Тимчук розповів про можливі "миротворчі операції" Путіна в Україні

Тимчук розповів про можливі "миротворчі операції" Путіна в Україні
Володимир Путін Фото: elise.com.ua

Президент Росії Володимир Путін має два варіанти проведення "миротворчої операції" на території України - під егідою Шанхайської організації співпраці (ШОС) або Організації Договору про колективну безпеку (ОДКБ). Про це написав в Facebook керівник Центру військово-політичних досліджень, координатор групи "Інформаційний опір" Дмитро Тимчук.

"Перший варіант відпадає одразу, оскільки Китай, як член ШОС, явно не погодиться на цю глобальну авантюру. Що стосується ОДКБ, то цей кишеньковий союз Москви не має жодних правових підстав для проведення "миротворчої операції" в Україні", - повідомляє експерт.

Аналітик посилається на Статтю 3 Угоди про миротворчу діяльність ОДКБ, яка передбачає, що ця організація може проводити операції на основі власних рішень тільки на території країн-членів ОДКБ.

"У випадку з країнами, які не входять у союз (а Україна, як відомо, не входить у цю структуру), повинно бути рішення Радбезу ООН", - говорить експерт.

Водночас Тимчук зазначає, що Путін проводить "посилену обробку президентів країн-сателітів".

"Варто хоча б згадати нещодавнє проведення навчань ЗС РФ із відпрацюванням питань застосування ядерної зброї під особистим керівництвом Путіна, із запрошенням президентів Білорусі, Казахстану, Киргизії і Таджикистану", - пише експерт.

При цьому, додав координатор групи "Інформаційний опір", президент Білорусі Олександр Лукашенко, який раніше не підтримував агресію проти України, раптом з незрозумілих причин різко змінив риторику.

"Ця зміна позиції дивовижним чином співпала з повідомленням про готовність Росії надати Білорусі кредит на поповнення золотовалютних резервів у розмірі $2 млрд", - заявив Тимчук.

Експерт підсумував, що будь-яка спроба Росії ввести війська в Україну під якими б то не було приводами, "самостійно або в "союзі" зі своїми сателітами, означатиме пряму військову агресію проти суверенної України, а точніше - другий етап агресії, після Криму".

Зараз ви читаєте новину «Тимчук розповів про можливі "миротворчі операції" Путіна в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі