пʼятниця, 28 лютого 2014 21:08

Турчинов заветує рішення про скасування "мовного закону" - Куніцин

Турчинов заветує рішення про скасування "мовного закону" - Куніцин
Фото: gazeta.lviv.ua

Новопризначений представник президента в Криму Сергій Куніцин заявляє, що в.о. глави держави Олександр Турчинов не буде вводити в силу рішення парламенту про скасування закону "про мови".

"Вдалося переконати керівників держави - буде накладено вето на закон про мови. Новий закон про мови буде внесений", - сказав він в ефірі телеканалу ATR в п'ятницю ввечері.

Як повідомлялося, Верховна Рада України 23 лютого визнала таким, що втратив чинність, закон про основи державної мовної політики " від 3 липня 2012 року. Цей закон передбачав можливість офіційної двомовності в регіонах, де чисельність нацменшин перевищує 10%.

Одеська обласна та міська ради, Харківська, Херсонська, Миколаївська, Запорізька, Севастопольська, Дніпропетровська і Луганська міськради, Краснолуцька міськрада (Луганська обл.), Запорізька, Донецька, Херсонська, Миколаївська та Дніпропетровська обласні ради вже прийняли рішення про визнання російської мови регіональною.

Угорська мова стала регіональною у місті Берегово (Закарпаття), а молдавська (румунська) - в селі Тарасівці Чернівецької області. Румунська також стала регіональною мовою в селі Біла Церква (рум. Biserica Alba) Рахівського району Закарпатської області.

Разом з тим, скасування даного закону викликало обурення громадськості в ряді регіонів України.

Фракція "УДАР" у парламенті закликала у двотижневий термін підготувати новий законопроект, "який буде гарантувати нормальний розвиток російської та інших мов нацменшин".

Зараз ви читаєте новину «Турчинов заветує рішення про скасування "мовного закону" - Куніцин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua