четвер, 10 червня 2021 19:30

Трансплантація в Україні може значно подешевшати

Трансплантація в Україні може значно подешевшати
До Верховної Ради подано законопроект, який зменшить вартість трансплантації в Україні. Фото: Reuters

До Верховної Ради подано новий законопроект № 5610, який, у разі його прийняття, дозволить знизити вартість операції з трансплантації органів в Україні.

Про це повідомив у своєму телеграм-каналі голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

"Трансплантація серця в Україні коштує близько 609 тисяч гривень. І хоча ця сума нижче в 5 разів ніж за кордоном, все ж вона залишається непідйомною для більшості пацієнтів. З 1 січня цього року, відповідно до рішення уряду, почала працювати Єдина державна інформаційна система трансплантації органів і тканин (ЄДІСТ), що зіставляє списки пацієнтів, які очікують і донорські органи.

Зараз ми зробили ще один крок до здешевлення трансплантології в Україні.

Разом з колегами зареєстрували законопроект №5610, який передбачає звільнення від сплати податку на додану вартість по операціях, пов'язаних з трансплантацією анатомічних матеріалів людини "- пише Данило Гетманцев.

Нагадаємо, що подібні операції в Україні стали можливими з 2019 року, завдяки закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо застосування трансплантації анатомічних матеріалів людині". Тоді ж, в 2019, вперше за 15 років в Ковелі трансплантували серце.

За даними Міністерства охорони здоров'я, тільки за поточний 2021 рік в нашій країні проведено 48 операцій з трансплантації органів.

"Сподіваюся на те, що даний законопроект стане черговим етапом на шляху набуття Україною трансплантаційної незалежності, яка в перспективі забезпечить всебічну реалізацію конституційного права людини на життя та охорону здоров'я" - написав Гетманцев.

Джерело — телеграм-канал Данила Гетманцева.

Зараз ви читаєте новину «Трансплантація в Україні може значно подешевшати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі