субота, 16 квітня 2011 11:50

Тимошенко про МС: "Фьодорич, це - кидок"

Тимошенко про МС: "Фьодорич, це - кидок"

Ю. Тимошенко сподівається , що президент відмовиться від вступу в Митний союз, оскільки Україна може втратити значну частину свого суверенітету, а президент - своєї влади. Про це вона пише в своїй статті для "Дзеркала тижня. Україна".

"Наша влада, м'яко кажучи, не дуже добре розбирається в геополітиці ... Але я сподіваюся, що українському президентові таки хтось пояснить, що вступ України до Митного союзу - це фактично перший крок до втрати державності з усіма її атрибутами. З посадою президента включно. Як непотрібної", - пише Ю. Тимошенко.

Ю. Тимошенко нагадує, що члени Митного союзу нерівноправні, а голоси в ньому розприділяються в таких пропоціях: Росія - 57%, Казахстан - 21,5, Білорусь - 21,5.

Також вона зазначає, у договорі про створення МС зазначено, що будь-яка сторона, яка не погоджується з рішенням Комісії МС, може вимагати винести таке питання на розгляд "вищого органу", який складається з президентів відповідних країн.

Ю. Тимошенко сподівається , що президент відмовиться від вступу в Митний союз, оскільки Україна може втратити значну частину свого суверенітету, а президент - своєї влади.

"Отже, фактично пропонується передати наддержавні повноваження у руки президентів", - зазначила вона.

Лідер партії "Батьківщина" підкреслює , що Митний союз несумісний із угодою про Зону вільної торгівлі з ЄС, а також про політичну асоціацію. Від цих двох питаннь залежить вся наша європейська перспектива України.

У той же час, впевнена лідер "Батьківщини", зона вільної торгівлі з Євросоюзом нічим не загрожує Україні. "По-перше, в Зоні вільної торгівлі немає ніяких "таємних палат", що можуть делегувати національні права України якимось третім силам. По-друге, при ЗВТ передбачається вирішувати суперечки в арбітражному порядку. Арбітраж регулюється правилами Світової організації торгівлі. І ЄС та Україна можуть домовлятися про застосування норм права (європейського або українського) для вирішення суперечок.

По-третє, Зона вільної торгівлі не передбачає вилучень із загального митного режиму. Тоді як це практикується в Митному союзі — наприклад, встановлюються експортні мита на вуглеводні продукти або ліс. Підсумовуючи можливості вступу України до Зони вільної торгівлі, можемо зробити висновок, що ЗВТ не несе Українській державі жодних реальних загроз. За винятком, можливо, самого слова "зона", яке може викликати якісь негативні асоціації в українського президента", - підкреслила вона.

Ю. Тимошенко пропонує доступними для президента способами показати, що він особисто може втратити в разі вступу України до Митного союзу. "Втратити те, заради чого він і прийшов на посаду глави держави, втратити можливість втілення принципу "поділяй та владарюй...У самому крайньому випадку можна по всій дорозі — з вулиці Банкової аж до Межигір'я — наставити білбордів з повідомленнями доступною для Віктора Федоровича мовою: "Фьодорич, це — кидок"", - резюмує Ю. Тимошенко.

Зараз ви читаєте новину «Тимошенко про МС: "Фьодорич, це - кидок"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

17

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі