понеділок, 20 жовтня 2014 15:51

Теперішня ситуація на Донбасі влаштовує Євросоюз — політолог

Теперішня ситуація на Донбасі влаштовує Євросоюз — політолог
УНІАН

Політолог Євген Магда називає головним досягненням переговорів в Мілані — присутність за одним столом з Петром Порошенком та Володимиром Путіним європейських лідерів.

Про це він розповів у коментарі Gazeta.ua

"Дещо змінився мінський формат, переговори стали більш широкими. За круглим столом з Порошенком і Путіним сиділи й лідери європейських держав. Їх на переговорний процес благословив Барак Обама. Тому можна сказати, що Україна і країни ЄС виступили у даному випадку єдиним фронтом проти Росії", - розповів він.

Експерт підкреслив, що європейці чули обіцянки Путіна відносно того, що Донбас — це українська територія: "Цим обіцянкам тепер доведеться пройти випробування часом. Оскільки сьогодні не бачимо їх втілення в життя. Росія намагалась максимально дистанціюватися від самопроголошених республік на Донбасі. В черговий раз зуміла показати, що начебто не впливає на "ДНР" і "ЛНР". Переговорний процес щодо врегулювання ситуації на Донбасі триває. Говорити про якісь серйозні та реальні зміни зарано".

Магда назвав ще одним досягненням України в переговорах узгодження ціни на газ.

"На цій ціні наполягала Україна, тобто лише взимку платити 385 доларів за тисячу кубометрів. Росія ж хотіла такі гроші отримувати практично протягом всього року. Нагадаю, що це тимчасові домовленості до 31-го березня 2015-го року. Тут ми трохи забігаємо на перед, бо вони ще не оформлені документально", - зазначив політолог.

Він зазначив, що Путін нервував на переговорах: "Цього разу дала збій звична для того тактика ухиляння від конкретики. Те, що не було конкретики по Донбасу — це не дивно. Тому що для Європи важливіше питання забезпечення газом — це стабільний транзит через українську територію. Через це вони готові сприяти поставкам газу власне в Україну. Щодо питання врегулювання на Донбасі, то нинішній стан справ, в принципі, Європейський союз влаштовує. Навіть те умовне, ефемерне перемир'я дозволяє європейцям говорити про певне виконання власних зобов'язань і прагнень".

Нагадаємо, Путін у Мілані тричі розмовляв з Порошенком. Третя зустріч відбулась у форматі тет-а-тет.

Зараз ви читаєте новину «Теперішня ситуація на Донбасі влаштовує Євросоюз — політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі