середа, 06 вересня 2023 20:14

Такого ще не було. Петиція до Зеленського про декларування зібрала голоси за кілька годин

У середу, 6 вересня, Олександр Ябчанка, воїн першого окремого механізованого батальйону "Вовки Да Вінчі" імені Дмитра Коцюбайла Збройних сил України, зареєстрував на сайті президента петицію з вимогою накласти вето на законопроєкт № 9534 про електронні декларації.

І повернути документ до Верховної Ради з вимогою відкрити реєстр майнових декларацій чиновників. Про це сказано у петиції.

Про створення петиції стало відомо у другій половині дня.

За кілька годин громадяни зібрали 25 тис. необхідних голосів, щоб петиція пішла на стіл президента Володимира Зеленського.

Починаючи з 20 тис. голосів сайт почав постійно "вилітати". Зрештою голоси зібрали за три години.

  Петиція зібрала 25 тис. голосів за три години
Петиція зібрала 25 тис. голосів за три години

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ви бачили їх на білбордах і в телевізорі: ПРІЗВИЩА нардепів, які закрили декларації

"5 вересня 2023 року народні депутати України ухвалили у другому читанні законопроєкт №9534.

Він нібито мав відновити декларування чиновників. Проте найголовнішу вимогу суспільства – відкрити дані про статки чиновників – він не виконав. Лишивши інформацію про статки влади закритою ще на рік. А отже, позбавили громадян та журналістів інструменту контролю за діями посадовців та головного запобіжника корупції під час війни", – йдеться у петиції.

"Таким кроком народні депутати пішли проти заяв Європейського Союзу, послів G7 та депутатів Європарламенту", – каже автор петиції.

"Закликаю президента України Володимира Зеленського повернути до Верховної Ради проєкт закону № 9534", – звернувся.

5 вересня Верховна Рада проголосувала за відновлення е-декларування посадовцями. Водночас реєстри декларації нардепи залишили закритими – правка не набрала необхідної кількості голосів.

Після цього громадські активісти закликали президента повернути законопроєкт до парламенту.

На початку повномасштабної війни парламент призупинив обов'язкове декларування майна чиновниками, дозволивши подати дані про статки вже після скасування воєнного стану.

Національне агентство з питань запобігання корупції залишило можливість для добровільного подання декларації.

Зараз ви читаєте новину «Такого ще не було. Петиція до Зеленського про декларування зібрала голоси за кілька годин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі