пʼятниця, 30 червня 2023 23:52

Спецтема: Війна Росії проти України

Країни ЄС підтримали передачу заморожених російських активів на відновлення України – Bloomberg

Країни ЄС підтримали передачу заморожених російських активів на відновлення України – Bloomberg
Російські активи в ЄС передадуть Україні – ЗМІ. Фото: Кореспондент

Лідери держав-членів Європейського Союзу підтримали план використання заморожених активів Центробанку Росії на користь України.

Це передбачає стягнення з них податку на прибуток, повідомляє Bloomberg.

Очікується, що заморожені в Європі активи російського Центрального банку приноситимуть близько €3 млрд надприбутків на рік. Понад половина цих активів знаходиться в готівці та на депозитах, решта – в цінних паперах, які будуть перетворені в готівку в міру їх погашення в найближчі два-три роки.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц припустив, що для того, щоб ЄС зміг визначити та узгодити спосіб конфіскації заморожених російських активів і використання їх для фінансування відновлення України, потрібен час.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Німеччина боїться передавати Україні заморожені активи Кремля – ЗМІ

Голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн пояснила, як виглядає перспектива використання російських активів на користь України. За її словами, у цієї проблеми є два виміри: політичний і фінансовий. Політично ні в кого не виникає сумнівів, що Росія як та, хто скоїв злочин, має заплатити "за величезні руйнування української інфраструктури".

"Існує юридичний ризик, що план може бути оскаржений у суді. Також існує побоювання, що відсотки й прибутки, отримані від заморожених суверенних активів РФ, належать саме Росії", – пише видання.

Робоча група Європейського Союзу вважає, що не можна законно повністю конфіскувати заморожені російські активи.

Там пропонують зосередитися на тимчасовому використанні цих грошей, пише Bloomberg.

У проєкті доповіді йдеться, що ЄС розглядає два варіанти використання €200 млрд заморожених активів російського Центрального банку. Багато коштів перебувають у розрахунковому центрі Euroclear. Там до першого кварталу цього року вони принесли прибуток майже €750 млн.

Зараз ви читаєте новину «Країни ЄС підтримали передачу заморожених російських активів на відновлення України – Bloomberg». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі