понеділок, 09 січня 2023 13:39

Спецтема: Війна Росії проти України

Столтенберґ визнав, що РФ стала загрозою для НАТО

Столтенберґ визнав, що РФ стала загрозою для НАТО
Проблеми у відносинах НАТО та РФ залишаться навіть після закінчення війни в Україні. Фото: eastnews.ua

Відносини НАТО з Російською Федерацією залишаться напруженими навіть коли війна в Україні закінчиться.

Ситуація з безпекою в Європі змінилася назавжди, і це слід визнати, заявив 8 січня генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберґ на конференції з безпеки у Селені.

"Московський режим хоче іншої Європи. Він хоче контролювати сусідні країни і бачить у демократії та свободі загрозу. Це ставить РФ у стан постійної конфронтації із Заходом. Тому навіть якщо ця війна закінчиться, проблеми у наших відносинах з Росією залишаться", – сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Генсек НАТО зробив гучну заяву щодо Путіна й РФ

Столтенберґ наголосив, що перемога російського диктатора Володимира Путіна у війні проти України небезпечна для всього Північноатлантичного Альянсу.

"Якщо Путін переможе в Україні, це буде трагедія для українців. Але це також небезпечно для нас. Перемога РФ стане сигналом іншим авторитарним лідерам, що застосування військової сили дасть їм усе, що б вони не захотіли. Це зробить нас більш вразливими. Саме тому підтримка України в інтересах Альянсу", – пояснив генсек НАТО.

Російське повномасштабне вторгнення в Україну стало геополітичним землетрусом, який мав для Євросоюзу серйозні економічні та соціальні наслідки. Вторгнення РФ в Україну спричинило, зокрема, серйозну енергетичну кризу в ЄС. Водночас, попри залежність блоку від імпорту російського викопного палива, у ЄС не піддалися на шантаж президента Росії Володимира Путіна.

Зараз ви читаєте новину «Столтенберґ визнав, що РФ стала загрозою для НАТО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі