неділя, 10 вересня 2023 13:07

Спецтема: Війна Росії проти України

США прокоментували декларацію G20

США прокоментували декларацію G20
Декларація захищає принципи ООН, сказав Салліван. Фото: president.gov.ua

Підсумкова декларація саміту "Великої двадцятки" містить "набір послідовних параграфів" щодо російсько-української війни.

Про це заявив радник президента Сполучених Штатів Америки з питань національної безпеки Джейк Салліван. Його цитує британське видання Financial Times.

"З нашого погляду, вона дуже добре захищає принцип, згідно з яким держави не можуть застосовувати силу для територіальних загарбань, що використання ядерної зброї є неприпустимим, що справедливий мир повинен базуватися на принципах статуту ООН", – сказав Салліван.

Зі слів американського посадовця, декларація стала "вотумом упевненості" в тому, що G20 здатна об'єднатися для розв'язання важких питань.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шольц у "піратській" пов'язці прикував увагу фотокамер

Перед самітом G20 Салліван публічно попереджав, що досягти консенсусу у формуванні спільної заяви стосовно України буде складно. Але США і партнери чітко обстоюють погляд на цю війну, як на незаконну російську агресію.

9 вересня група G20 ухвалила спільну декларацію за підсумками саміту в Індії. Міністерство закордонних справ України висловило розчарування слабким текстом декларації, ухваленої у Нью-Делі.

Участь української сторони у саміті дозволила б учасникам зустрічі краще зрозуміти ситуацію, сказав речник МЗС Олег Ніколенко.

Зараз ви читаєте новину «США прокоментували декларацію G20». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua