пʼятниця, 02 серпня 2024 06:36

США не визнали Мадуро переможцем виборів у Венесуелі

США не визнали Мадуро переможцем виборів у Венесуелі
США визнали переможцем опонента Мадуро. Фото: pixabay.com

Сполучені Штати Америки назвали переможцем нещодавніх спірних президентських виборів у Венесуелі опонента Ніколаса Мадуро.

Державний секретар США Ентоні Блінкен привітав від імені Вашингтона венесуельський народ за участь у президентських виборах 28 липня, попри значні виклики. Він визнав переможцем Едмундо Гонсалеса.

"На виборах проголосували щонайменше 12 млн венесуельців. На жаль, обробка цих голосувань і оголошення результатів контрольованою Мадуро Національною виборчою радою були глибоко помилковими, що призвело до оголошених результатів, які не відображають волю народу Венесуели", - йдеться в заяві Блінкена.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Маск зробив несподівану заяву про "перемогу" Мадуро

Швидке оголошення даною радою Мадуро переможцем не мало жодних підтверджуючих доказів. Досі не були опубліковані офіційні дані щодо підрахунку голосів, попри неоднократні заклики венесуельців і міжнародної спільноти зробити це.

Блінкен додав, що демократична опозиція опублікувала понад 80% підсумків голосування, отриманих безпосередньо з виборчих дільниць по всій Венесуелі.

"Ці таблиці підрахунку свідчать про те, що Едмундо Гонсалес Уррутіа отримав найбільше голосів на цих виборах із нездоланною перевагою. Незалежні спостерігачі підтвердили ці факти, і цей результат також був підтверджений екзит-полами в день виборів і швидкими підрахунками", - розповів американський чиновник.

США за кілька днів після виборів провели широкі консультації з партнерами та союзниками по всьому світу.

"І хоча країни використовували різні підходи у відповідь, жодна не дійшла висновку, що Ніколас Мадуро отримав найбільше голосів на цих виборах. Враховуючи переконливі докази, для Сполучених Штатів і, що найважливіше, для венесуельського народу стає очевидним, що Едмундо Гонсалес Уррутія набрав найбільшу кількість голосів на президентських виборах у Венесуелі 28 липня", - заявив Блінкен.

Венесуелу сколихнули масові протести після президентських виборів. Окружна виборча комісія у понеділок офіційно оголосила переможцем президентських перегонів авторитарного лідера Ніколаса Мадуро, через що люди вийшли на вулиці столиці та низки міст Венесуели.

У Каракасі сили безпеки застосували сльозогінний газ для розгону великого натовпу протестувальників. Люди вийшли на головну дорогу столиці, стукаючи каструлями і сковорідками. Венесуельська правозахисна організація PROVEA заявила, що озброєні групи, які підтримують Мадуро, стріляли в мирних демонстрантів. У місті Маракай протестувальники вимагали правди про реальні результати виборів. У прибережному штаті Фалькон демонстранти повалили статую Мадуро.

Зараз ви читаєте новину «США не визнали Мадуро переможцем виборів у Венесуелі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі