понеділок, 05 серпня 2024 22:30

Спекотна подорож. Навіщо Дмитро Кулеба терміново їде в Африку

Розрив дипвідносин Малі з Україною став тривожним сигналом для офіційного Києва. Хто прагне посварити Київ з країнами Африки та чи пов'язане з цим нове африканське турне Дмитра Кулеби, розбиралася Gazeta.ua.

Четвертий рейд на "Чорний" континент

З 4 серпня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба розпочав своє четверте африканське турне, котре триватиме до 8 серпня. За повідомленням МЗС, головний український дипломат вперше в історії відвідає три країни: Малаві, Маврикій та Замбію.

Автор: із Facebook міністра
  Дмитро Кулеба відвідає три африканські країни
Дмитро Кулеба відвідає три африканські країни

Офіційно зазначено, що плануються зустрічі з представниками не лише влади, але і культурних та ділових кіл зазначених країн. Передбачається. говоритимуть про продовольчу безпеку та про участь африканських держав "у глобальних зусиллях з відновлення справедливого миру для України та світу", сказано в офіційному повідомленні українського зовнішньополітичного відомства.

Дмитро Кулеба пропонуватиме активніше інвестувати в українську економіку

Окремо зазначено, що у Маврикії Дмитро Кулеба пропонуватиме активніше інвестувати в українську економіку та брати активнішу участь у відбудові України. У Замбії - про співпрацю на рівні міжнародних організацій.

Загострення з Малі

По датах початок турне майже збігся із безпрецедентним кроком африканської країни Малі - розривом дипломатичних відносин з Україною. Так офіційна влада країни зреагувала на коментар в ефірі єдиного телемарафону 29 липня представника Головного управління розвідки Міноборони України Андрія Юсова щодо подій у Малі.

Нагадаємо, колона військових, серед яких були колишні "вагнерівці" (нині бійці "Африканського корпусу") була атакована туарегами, народністю Малі, яка зі зброєю в руках протистоїть військовим, що захопили владу. Правлячих військових непрямо, але активно - через колишніх "вагнерівців" - підтримує Росія. Провладні військові Малі зазнали найбільших втрат, особливо колишні "вагнерівці", загинув їхній командир та понад 80 осіб. Звісно, позиції влади, котра другий рік тримається завдяки багнетам (переважно. російським), похитнулася.

Провладні військові Малі зазнали найбільших втрат

Розрив відносин

Після атаки були інформаційні витоки, нібито туареги отримали дані про рух військової колони колишніх "вагенрівців" від США. 29 липня Андрій Юсов заявив: повсталі отримали "інформацію і не лише інформацію, котра дозволила провести успішну військову операцію проти російських військових злочинців".

Нинішня влада Малі висловила обурення та ухвалила рішення розірвати дипломатичні відносини з нашою країною. На думку правлячих військових, Юсов "визнав участь України у….нападі озброєних терористичних угруповань, яке призвело до загибелі членів малавійських сил оборони". Дії української влади порушують суверенітет Малі, наголосило керівництво країни.

Слід "тіньової" руки

Але є підстави сумніватися, що рішення було ухвалене владою Малі без сторонньої допомоги.

По-перше, у ЗМі було поширене фото, де туареги відразу після бою з колишніми "вагнерівцями" вивісили прапор України поряд зі своїм. Для аргументації різкого рішення влади Малі цього навряд чи достатньо. а от для ілюстрації особливо іншим країнам Африки, особливо тим, де неспокійно, - так. Утім, фото може бути змонтоване, припустили журналісти російського Телеграм-ресурсу "Важные истории", у частині наявності українського прапора, і зроблене за півтора місяці до дати бою з "вагнерівцями". Якщо це так, зайве свідчення зацікавленості невідомої "третьої сили" представити Україну як країну-підбурювача.

На скандал у Малі гостро зреагували інші країни Африки

По-друге, на скандал у Малі гостро зреагували інші країни Африки. Так, міністр закордонних справ Сенегалу викликав українського посла Юрія Пивоварова через коментар до відео Юсова на сторінці дипломатичної установи. У коментарі наш посол нібито підтримав повстанців. За офіційним релізом Сенегалу, розмова вийшла не з приємних: сенегальська сторона наголосила на своєму "конструктивному нейтралітеті" щодо війни Росії в Україні (яку називає "конфліктом"), та висловила нетерпимість проти "спроб перенести на свою територію медійну пропаганду". Пивоварову нагадали про невтручання, "обережність і стриманість".

Тому не можна сказати, що політичний клімат для турне Дмитра Кулеби сприятливий. Принаймні, чимало зроблено для його погіршення.

Добрий початок

5 серпня головний український дипломат прибув до Малаві та встиг зустрітися з президентом країни Лазарусом Чакверою. За офіційними даними, говорили про продовольчу ініціативу "Grain from Ukraine", а також про розширення двосторонньої співпраці.

Чаквера залишився розмовою більш ніж задоволений. У соцмережі Х він написав наступне: "Україні обіцяла велику підтримку у сфері продовольчої безпеки, сільськогосподарських технологій та цифровізації".

Ми продовжуємо молитися за мир в Україні

У промові, яку цитують малавійські ЗМІ, президент країни не утримався від компліментів, адже Україна виявила якості справжнього друга.

"Ми продовжуємо молитися за мир в Україні. Якщо хтось в Африці вас підтримує, то це - ми", - наголосив Чаквера.

Перша поставка продуктів буде незабаром, за дорученням президента Володимира Зеленського, - до Малаві надійде велика партія української кукурудзи. Це дуже допоможе тим, хто потерпає у Малаві від голоду через Ель Ніньо та інші лиха, прокоментував Чаквера.

Тож початок покладено добрий. А що далі?

Замбія і Маврикій

У Маврикії, котрий приєднався до підсумкової декларації першого Глобального саміту миру, Дмитра Кулебу зустрінуть, очікується, не менш радо. У Маврикія добрі стосунки з Індією. І хоча ця країна має відносини і з РФ (цьогоріч особливо пропагуються туристичні маршрути до Маврикію), ініціативи головного українського дипломата будуть лише вітатися.

А ось Замбія може виявитися "міцним горішком" - міністр закордонних справ цієї країни Муламбо Хаїмбе кілька днів тому побував у Пекіні та зустрівся з головним китайським дипломатом Ван І. Минулого року Китай уперше відвідав президент Замбії Хакаїнде Хічілема. Загалом обидві країни заявляють про поглиблення своїх відносин і, що особливо високо цінує Пекін, Замбія дотримується принципу "Одного Китаю". У свою чергу, посл Замбії минулого тижня мав розмову з радником королівської канцелярії Саудівської Аравії.З огляду на такі зв'язки Замбії, країна може відігравати важливу роль у процесі досягнення справедливого миру для України.

За даними Reuters із посиланням на свої джерела, головною метою турне Дмитра Кулеби є формування підтримки України на Африканському континенті.

"Це не про комфорт"

Африканське турне Дмитра Кулеби має дати поглиблення або відновлення співпраці з тими лідерами і країнами, які розуміють важливість продовольчої безпеки та справедливого миру, зазначив експерт-міжнародник Богдан Ференс.

"Можливо, не всі лідери глибоко у темі, на континенті багато воєн. Тому очікувати, що відразу буде розуміння української позиції на всі 100%, гадаю, не варто. Але дипломатія це не про комфорт, дипломатія - про роботу в полі, про особисті відносини з лідерами і про голосування в ООН, коли кожен голос важливий. Плюс бізнес-проєкти, які можуть бути цікаві обом сторонам", - зазначив він.

Росія не нарощуватиме кількість "вагнерівців" на Африканському континенті

На думку Ференса, момент обрано вдало, бо Росія не нарощуватиме кількість "вагнерівців" на Африканському континенті через брак відповідних ресурсів. Для української дипломатії важливо визначити країни на континенті, з якими можна працювати тісніше.

Зараз ви читаєте новину «Спекотна подорож. Навіщо Дмитро Кулеба терміново їде в Африку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі