середа, 04 січня 2023 22:11

Спецтрибунал над Путіним: у Гаазі виступили зі зверненням

Спецтрибунал над Путіним: у Гаазі виступили зі зверненням
Міжнародний кримінальний суд розслідує геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини і злочини агресії. Фото: radiosvoboda.org

Міська рада Гааги підтримала створення у місті спецтрибуналу для розслідування злочинів Росії, скоєних в Україні.

З такою ініціативою виступила лідер нідерландської партії VVD Лотте ван Бастен Батенбург, повідомляє Укрінформ.

Вона зауважила, що в Гаазі вже базуються Міжнародний кримінальний суд, спецтрибунали щодо Руанди та Югославії, а також європейські органи юстиції та поліції – Євроюст і Європол.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У РФ узаконюють мародерство та вбивство цивільних в Україні – ЦНС

"Тому ми маємо досвід і міжнародно-правову інфраструктуру для розміщення майбутнього спеціального трибуналу для України, який буде вести розслідування та судове переслідування злочинів і звірств, скоєних у цій агресивній російській війні", – сказала ван Бастен Батенбург.

Майбутній спецтрибунал щодо РФ може бути розташований в офісах і залах трибуналів щодо Руанди та Югославії, оскільки вони вже завершують свою роботу.

"Я можу собі уявити, що знадобиться нова чи друга будівля, враховуючи, скільки воєнних злочинів уже було зареєстровано та розслідується в Україні. Найкраще місце, безумовно, буде поблизу Європолу, Євроюсту, МКС та спеціальних трибуналів щодо Руанди та Югославії", – вважає вона.

Парламентська асамблея НАТО визнала Росію державою-терористом. Також закликали створити міжнародний трибунал щодо агресії РФ проти України.

В ООН поширюється проєкт резолюції, яка передбачає створення спецтрибуналу проти військово-політичного керівництва Росії. Як зразок пропонують Нюрнберзький трибунал, який судив керівників нацистської Німеччини.

Нижня палата парламенту Нідерландів ще в жовтні підтримала резолюцію із закликом створити в Гаазі спеціальний трибунал для суду над президентом Росії Владіміром Путіним та іншими причетними до воєнних злочинів в Україні.

Міжнародний кримінальний суд був створений 20 років тому, він розслідує геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини і злочини агресії. Перед ним немає імунітету ні в кого, зокрема у глав держав. Однак МКС не може розслідувати злочин агресії, якщо обидві сторони конфлікту не є учасниками Римського статуту. Ні Росія, ні Україна не ратифікували Римський статут.

Зараз ви читаєте новину «Спецтрибунал над Путіним: у Гаазі виступили зі зверненням». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі