вівторок, 13 травня 2014 18:54

Щоб навести лад на Донбасі, потрібна політична воля української влади — політолог

Щоб навести лад на Донбасі, потрібна політична воля української влади — політолог
Фото: nr2.com.ua

Для того, щоб взяти під контроль ситуацію на Донбасі потрібна політична воля президента і Верховного Головнокомандувача країни. Саме від нього залежить перебіг нинішнього конфлікту.

Таку думку в коментарі Gazeta.ua висловив політолог Михайло Басараб.

"Наявність політичної волі — це головний гарант повернення українського суверенітету на території Донбасу. Адже і кадрове, і технічне забезпечення українського війська - все є. Потрібно лише це правильно застосувати. На посаді президента за сьогоднішніх обставин, фактично в період воєнного часу, повинна бути людина, у якої буде бажання і відповідна кваліфікація для того, щоб запланувати правильну політичну і військову стратегію та її реалізувати", - зауважив експерт.

На його думку, сьогодні Україна самотужки може захистити свій суходільний кордон. Але потребує підтримки від держав-гарантів для захисту морського і повітряного кордонів.

Однак, за словами експерта, західні держави "не почнуть нас захищати доти, поки ми самі не продемонструємо бажання захистити себе".

"Зараз в українського керівництва не вистачає волі, щоб дати собі раду з кількома ротами чи полками диверсантів на території Донбасу", -зазначив політолог.

Басараб не виключає, що ситуація у східних регіонах країни може змінитися після президентських виборів.

"Все залежить від того, хто стане президентом. Якщо новообраний президент піде шляхом довготривалих перемовин з Путіним, піде за запропонованим ним алгоритмом, то Україна фактично втратить Донбас. Але що найгірше — ця територія формально вважатиметься українською, але на неї фактично не буде поширюватися суверенітет держави Україна. Путін надзвичайно амбіційний і нахабний політик. Цей діяч не вестиме переговорів, якщо не матиме перспектив досягти вигідного собі результату. Тому рішучий захист своєї території, ліквідація бандформувань на території Донбасу і жорстка позиція у перемовинах з Росією і державами-гарантами. Тільки це поверне повагу до України і зупинить Путіна", - переконаний політолог.

Зараз ви читаєте новину «Щоб навести лад на Донбасі, потрібна політична воля української влади — політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі