середа, 20 липня 2022 05:10

Що відомо про нового керівника САП, обрання якого затягували

Вчора комісія визначила переможця конкурсу на посаду керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Ним став детектив Національного антикорупційного бюро Олександр Клименко.

Конкурс тривав з січня минулого року.

  На конкурсі Олександр Клименко отримав найбільше балів.
На конкурсі Олександр Клименко отримав найбільше балів.

Торік у грудні комісія не проголосувала за проєкт рішення, яким пропонували затвердити Клименка. На його підтримку чотири рази не було голосів членів комісії, хоча Клименко набрав найбільше балів.

Члени комісії під неформальним керівництвом заступника керівника Офісу президента Олега Татарова зривали засідання і блокували визначення переможця, заявляли активісти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленського запитали про керівника САП

Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру створили 2015 року, нагадує в інфографіці "Укрінформ".

У серпні 2020-го Назар Холодницький пішов з посади керівника САП. Виконуючим обов'язки призначили Максима Грищука.

Олександр Клименко працював старшим слідчим Національної поліції. Вів справи про розкрадання, зокрема розслідував розкрадання коштів в Укрзалізниці. Чиновники укладали фіктивні договори й у такий спосіб виводили кошти з підприємства. Клименко написав листа, щоб такі виплати зупинити, але його керівник вимагав відкликати цей лист.

2016 року за результатами конкурсу став детективом Національного антикорупційного бюро.

Наступного року став керівником відділу НАБУ.

Розслідував гучні справи щодо колишнього народного депутата Олександра Онищенка, ексголови Державної фіскальної служби Романа Насірова, заступника керівника ОП Татарова.

Був старшим групи прокурорів у справі колишнього заступника секретаря РНБО Олега Гладковського.

На початку року Клименко критично говорив про роботу САП: "Фактично 50 прокурорів і 60 направлених до суду за рік кримінальних проваджень. Одне провадження в рік – це, мені здається, не найкращий показник".

 

17 липня президент Володимир Зеленський поклав виконання обов'язків генерального прокурора на Олексія Симоненка. Перед цим відсторонив з посади Ірину Венедіктову.

19 липня Верховна Рада звільнила Венедіктову.

Торік Симоненко гуляв на дні народження Татарова. Заступнику керівника ОП повідомляли про підозру в співучасті щодо передачі хабаря в інтересах екснардепа й голови Укрбуду Максима Микитася. Симоненко передав справу від НАБУ до СБУ. НАЗК розпочало щодо нього перевірку.

Зараз ви читаєте новину «Що відомо про нового керівника САП, обрання якого затягували». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі