вівторок, 30 серпня 2022 11:38

Спецтема: Війна Росії проти України

Словаччина зробила перший крок до передачі Україні винищувачів МіГ-29

Словаччина зробила перший крок до передачі Україні винищувачів МіГ-29
Міністр оборони Словаччини хоче обговорити з колегами в ЄС питання передачі Україні МіГ-29. Фото: pixabay.com

Міністр оборони Словаччини Ярослав Надь планує обговорити зі своїми колегами в Євросоюзі передачу Україні винищувачів МіГ-29 і іншого обладнання.

Ситуація в Україні, зокрема, контрнаступ, який триває на півдні, стане в обговоренні питанням номер один, заявив він перед неформальною зустріччю міністрів оборони країн ЄС у Празі.

"Ми зібралися у Чехії, аби обговорити, як підтримати українців і прискорити процес повернення Україні її територій. Я тут, щоб запропонувати колегам із ЄС різні варіанти того, як можна поповнити словацькі збройні сили в обмін на обладнання, яке ми готові відправити до України. Зокрема мова про літаки МіГ-29", – сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Словаччині попрощалися з МіГ-29: ці винищувачі може отримати Україна

Сьогодні у Словаччині на військово-повітряній базі Малацкі-Кучина пройшла урочиста церемонія прощання з винищувачами МіГ-29, які виводяться зі складу ВПС країни і можуть бути передані Україні. У майбутньому словацькі МіГи замінять американськими винищувачами F-16.

Словаччина 27 серпня підписала угоду, яка відкриває шлях до передачі її літаків Україні. Замість словацьких МіГ-29 охороняти повітряний простір країни до 2024 року будуть поляки та чехи.

Раніше ЗМІ повідомляли, що Словаччина може передати Україні 11 винищувачів МіГ-29 до кінця серпня цього року. Але це буде не безкоштовно - один МіГ-29 коштує близько €35 млн, а Словаччина не може дозволити собі таку щедрість.

Зараз ви читаєте новину «Словаччина зробила перший крок до передачі Україні винищувачів МіГ-29». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі