понеділок, 22 серпня 2022 14:52

Скільки українців хочуть "сильної руки" – соціологи показали відсоток

Скільки українців хочуть "сильної руки" – соціологи показали відсоток
Показники підтримки демократії найвищі за багато років, кажуть соціологи. Фото: Укрінформ

Більшість українців вважають, що демократія є найбажанішим типом державного устрою для України.

На це вказали 64% респондентів під час опитування Фонду "Демократичні ініціативи" ім. Ілька Кучеріва й Центру Разумкова. Результати опитування соціологи опублікували в понеділок.

14% вважають, що за певних обставин автократія може бути кращою за демократію. 13% – що для них неважливо, яким є тип режиму.

"Українське суспільство тривалий час мало парадоксальне ставлення до демократії. З одного боку, демократію вважали пріоритетним типом устрою для України. З іншого – стійкий запит на "сильну руку", яка може навести лад, теж залишався. З початку російського повномасштабного вторгнення цей парадокс нікуди не зник", – пишуть соціологи.

Такі показники підтримки демократії найвищі за багато років спостережень.

До 2014 року пріоритетність демократії підтримували менш як 50%, після Революції гідності цей показник збільшився до 54%, але лише після початку великої війни він перевищив 60%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кому війна, а кому нова модель Audi: "слуги народу" і колишні з ОПЗЖ шикують

Запит на "сильну руку" навпаки поступово зменшувався. Водночас сьогодні ситуація дещо змінилася. Понад 58% вважають, що кілька сильних лідерів можуть зробити для країни більше, ніж усі закони й дискусії.

До великої війни цей показник не перевищував 55%.

"Проте таке зростання є суттєво меншим, аніж збільшення підтримки демократії. Варто зазначити й те, що найвищі показники підтримки "сильної руки" були зафіксовані ще наприкінці "нульових" і становили близько 75%", – розповіли соціологи.

31% респондентів в обмін на власний добробут готові поступитися державі часткою своїх прав і громадянських свобод. Ще 22% не визначилися з відповіддю.

39% ставлять пріоритет безпеки вище над свободою, а 34,5% навпаки – свободи над безпекою. 26,6% респондентів не визначилися з відповіддю.

Опитування проводили 5-12 серпня серед 2024 респондентів. Запитували методом face-to-face лише на тих територіях, на яких немає бойових дій і які не є окупованими. Похибка не перевищує 2,3%.

Понад 90% українців довіряють військовим Збройних сил України, ветеранам війни. Говорячи про ветеранів, українці насамперед відчувають вдячність і гордість.

Майже 100% українців упевнені в перемозі України, повідомляли соціологи в червні.Також більшість українців за вступ України до НАТО і ЄС.

Зараз ви читаєте новину «Скільки українців хочуть "сильної руки" – соціологи показали відсоток». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі