понеділок, 14 жовтня 2024 15:54

Скільки українців довіряють Зеленському: КМІС показав результати опитування

Скільки українців довіряють Зеленському: КМІС показав результати опитування
У КМІС кажуть, що рівень довіри до президента не змінюється. Фото: ОП

59% опитаних українців довіряють президенту Володимиру Зеленському.

Опитування проводили з 20 вересня по 3 жовтня 2024 року, передає Київський міжнародний інститут соціології (КМІС).

Після президентських і парламентських виборів 2019-го 80% українців довіряли Зеленському. До лютого 2022 року рівень довіри знизився до 37%.

Після повномасштабного вторгнення Росії рівень довіри зріс до 90%. Далі цей показник знижувався. До кінця грудня 2023 року рівень довіри знизився до 77%, до лютого 2024 року - до 64%, до травня 2024 року - до 59%. Після цього показник не змінювався.

Зараз 59% українців довіряють Зеленському, 37% - не довіряють, 3% не визначились.

Соціологи кажуть, що у всіх регіонах ситуація подібна. У східних областях 51% довіряє і 45% не довіряє. В інших регіонах довіряють 58-62% проти 35-38%.

КМІС раніше публікував інші результати цього ж опитування, за якими 54% українців вважають, що Захід щиро хоче прийнятного для України результату, а 38%, навпаки, вважали, що Захід утомився від України та тисне для укладення несправедливого миру.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Довіра українців до Зеленського знижується - опитування

"Доцільно зазначити, що більше довіряють президенту ті, хто вважає, що Захід хоче справедливого миру для України – 69% серед них довіряють проти 29%, які не довіряють. Серед тих, хто вважає інакше, та тих, хто не зміг відповісти на це запитання, 50% і 47% відповідно довіряють президенту. Не довіряють - 48% і 42%. Якщо поєднати відповіді на обидва запитання, то можемо отримати матрицю сприйняття поточного контексту. На одному полюсі будуть ті, хто зневірився у Заході та водночас не довіряє президенту - таких наразі 18%. На протилежному полюсі п ті, хто вірять у підтримку Заходу та довіряють президенту - таких наразі 37%", - коментують у КМІС.

Між цими двома "полюсами" - люди з проміжними позиціями, переважно це поєднання "довіряють президенту" - "зневірився у Заході" або навпаки.

"Така матриця сприйняття пов'язана з іншими важливими поглядами. Наприклад, у запитанні про готовність до територіальних поступок (предмет одного з майбутніх пресрелізів) найбільше готові до них - ті, хто скептичні до Заходу та критичні до президента. Найбільшою мірою проти – ті, хто вірять у Захід та довіряють президенту", - зауважують соціологи.

Опитали 2004 респондентів. Використали метод телефонних інтерв'ю на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Статистична похибка не перевищує 2,9%.

Українців спитали про обіцянки, які президент Володимир Зеленський давав перед виборами 2019 року.

Близько половини опитаних вважають, що він виконав меншість або не виконав жодної з обіцянок. Про це свідчить дослідження Київського міжнародного інституту соціології. Переважно у цьому звинувачують оточення президента.

Зараз ви читаєте новину «Скільки українців довіряють Зеленському: КМІС показав результати опитування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі