субота, 27 серпня 2022 05:10

Скандальний "слуга" хоче зірвати конкурс НАБУ – активісти вимагають відставки

Скандальний "слуга" хоче зірвати конкурс НАБУ – активісти вимагають відставки
Андрій Клочко фігурує у низці журналістських розслідувань. Фото: sluga-narodu.com

Народний депутат від "Слуга народу" Андрій Клочко намагається зірвати конкурс на призначення директора Національного антикорупційного бюро.

Низка громадських організацій вимагають усунення Клочка з посади голови Комітету з питань організації держвлади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та місцевого самоврядування. Заяву опублікував рух "Чесно".

Клочко вніс законопроєкт № 7654, який за словами активістів, є спробою зірвати конкурс. Також спрощує процедуру звільнення директора НАБУ.

Окрім цього, підтримка такої ініціативи негативно вплине на систему антикорупційних і правоохоронних органів – Національне агентство з питань запобігання корупції, Державне бюро розслідувань і Бюро економічної безпеки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Я тихенько в ліс відійду": чим завершився скандал із п'яним "слугою" і ДТП

Нардеп пропонує спростити звільнення голови НАЗК, зокрема, за "пов'язане з корупцією правопорушення".

"Коли центральна влада має контроль над правоохоронною системою, усунення з посади незручних керівників може поставити під загрозу незалежність роботи антикорупційних органів", – пише "Чесно".

"Ми закликаємо не підтримувати розгляд законодавчої ініціативи Клочка, який, як свідчать журналістські розслідування, пов'язаний із недоброчесними забудовниками. А з отриманням мандата народного депутата родина Клочка значно збагатилася", – заявили.

Сім організацій вимагають не підтримувати законопроєкт № 7654. Також – розглянути питання про усунення Клочка з посади голови Комітету.

Звернення підписали: Рух "Чесно", Трансперенсі Інтернешнл Україна, Центр протидії корупції, Центр громадського моніторингу та досліджень, Інститут законодавчих ідей, StateWatch і Фундація DEJURE.

Активісти повідомили, що 26 серпня відбулося засідання комітету, 14 народних депутатів підписалися під недовірою Клочку.

Клочко не погодився із внесенням питання на порядок денний. Більшість членів комітету покинули засідання.

Торік журналісти повідомляли, що 70-річна матір Андрія Клочка впродовж двох років стала власницею двох квартир у Києві, будинку, земельних ділянок та авто.

Нардеп заявив, що матері допомагає "забезпечена" сестра. Однак журналісти з'ясували, що жінка немає жодного бізнесу й статків для такого придбання.

Також ЗМІ повідомляли, що "слуга" щомісяця отримує від держави 20 тис. грн компенсації на оренду житла в Києві. При цьому нардеп із дружиною є мільйонерами. "Слуга" купив під новий рік Volvo. Також у родини нардепа з'явився позашляховик Lexus.

У липні президент Володимир Зеленський заявляв, що має відбутися конкурс з обрання нового керівника НАБУ. Тоді президент казав, що доручив активізувати процес запуску конкурсу.

Зараз ви читаєте новину «Скандальний "слуга" хоче зірвати конкурс НАБУ – активісти вимагають відставки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі