неділя, 17 липня 2022 22:33

Зеленський пояснив відсторонення Баканова і Венедіктової

Зеленський пояснив відсторонення Баканова і Венедіктової
Президент Володимир Зеленський звільнив з посад Ірину Венедіктову та Івана Баканова. Фото: ОП

Президент Володимир Зеленський повідомив про відсторонення з посад Ірини Венедіктової та Івана Баканова.

Пояснив, що зробив це через "масив злочинів" працівниками Офісу генпрокурора та СБУ проти нацбезпеки України. Це ставить дуже серйозні запитання до керівників (цих структур, - Gazeta.ua), сказав у вечірньому зверненні 17 липня.

"Сьогодні я ухвалив рішення про відсторонення від посади генерального прокурора та про усунення голови Служби безпеки України. Я відвідав прифронтові регіони – найскладніші. Особисто розбирався з діяльністю зокрема й правоохоронних органів. За результатами цього, як ви вже знаєте, були ухвалені кадрові рішення щодо регіональних керівників сектору безпеки – Херсон, Харків. Конкретні дії та будь-яка бездіяльність кожної посадової особи в секторі безпеки та в правоохоронних органах будуть оцінені", - сказав Зеленський.

Він повідомив, що станом на сьогодні зареєстровано 651 кримінальне провадження щодо державної зради та колабораційної діяльності працівників органів прокуратури, органів досудового розслідування, інших правоохоронних органів. У 198 кримінальних провадженнях відповідним особам повідомлено про підозру. Зокрема, понад 60 працівників органів прокуратури та СБУ залишилися на окупованій території та працюють проти нашої держави.

"Такий масив злочинів проти основ національної безпеки держави та звʼязки, які зафіксовані між працівниками силових структур України та спецслужбами Росії, ставлять дуже серйозні запитання до відповідних керівників. Кожне з таких питань отримає належну відповідь", - заявив глава держави.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський відсторонив Баканова і Венедіктову

Зеленський розповів про затримання колишнього керівника головного управління СБУ в Криму. Він нагадав, що звільнив його з посади ще на початку масштабного вторгнення.

"Зібрано достатньо доказів для повідомлення цій особі про підозру в державній зраді. Всі його злочинні дії задокументовані. Усьому, що він робив буде надана належна юридична оцінка. З ним відповідатимуть усі, хто входив до складу злочинного угруповання, що працювало в інтересах Російської Федерації. Йдеться про передачу ворогу таємної інформації та інші факти співпраці з російськими спецслужбами", - сказав Зеленський.

Також він повідомив, що кандидатура нового керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури вже обрана.

"І від конкурсної комісії залежить фіналізація цього рішення", - зазначив президент.

Те саме стосується й Національного антикорупційного бюро України.

"Строк повноважень попереднього керівника завершився. І має відбутися конкурсна процедура для відбору нового очільника НАБУ. Доручив прем'єр-міністру України активізувати процес запуску відповідного конкурсу", - повідомив глава держави.

Президент Володимир Зеленський відсторонив Івана Баканова з посади голови Служби безпеки України.

Указ про усунення Баканова від виконання обов'язків голови СБУ опублікували на сайті президента у неділю, 17 липня.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський пояснив відсторонення Баканова і Венедіктової». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі