четвер, 06 травня 2021 18:15

Ситуація нагадує розквіт режиму Януковича - голова КВУ

Ситуація нагадує розквіт режиму Януковича - голова КВУ
За Януковича влада на виборах використовувала адмінресурс, нагадує Олексій Кошель. Фото: Reuters

Найкращий сценарій із виборами народного депутата у 87 окрузі - проведення повторних. Про це Gazeta.ua сказав голова Комітету виборців України Олексій Кошель.

"Вірастюка не можна називати переможцем. Він виграв підрахунок голосів завдяки тому, що вкрали частину бюлетенів.

Партія "Слуга народу" поводиться цинічно. І далі переконують, що Вірастюк переможець. Вони вказували, що в них відбувалося паралельне підрахування голосів, але протоколів, які б свідчили про перемогу Вірастюка, вони не оприлюднили", - каже голова КВУ.

"Виборчий кодекс не передбачає повторне голосування ні на певних дільницях, ні в межах округу. Зараз опинилися в ситуації, яка дуже нагадує розквіт режиму Януковича. 2012 рік, коли з'явилися п'ять проблемних виборчих округів. Тоді влада настільки сильно використовувала адміністративний ресурс, що фактично вкрала перемогу в представників тодішньої опозиції.

І, на превеликий жаль, шостий проблемний округ з'явився зараз. "Слуги народу" борються за один депутатський мандат, а в результаті ми маємо репутаційний мінус для країни.

Кандидата Вірастюка запрошували на нараду з протиепідеміологічних заходів за участю президента Зеленського. Це називається адміністративним ресурсом або політичною корупцією", - говорить Олексій Кошель.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В "Опорі" прокоментували ситуацію з виборами у 87-му окрузі

Зараз на Центральну виборчу комісію може чинитися тиск влади, припускає голова КВУ.

"Щоб проштовхнути рішення про визнання Вірастюка переможцем виборів", - каже Олексій Кошель.

"Для того, щоб були перевибори, мав би бути компроміс політичних сил у парламенті. Поки натяків на такий компроміс не видно", - зауважив голова КВУ.

5 травня Центральна виборча комісія відмовилася реєструвати народним депутатом висуванця від "Слуги народу" Василя Вірастюка.

Перед цим Велика палата Верховного суду скасувала протокол ЦВК, яким Вірастюка визнано переможцем виборів в окрузі №87 в Івано-Франківській області.

Вибори проходили 28 березня. За даними ЦВК, за Вірастюка проголосували 30,95%, кандидата від партії "За майбутнє" Олександра Шевченка - 30,11%, кандидата від ВО "Свобода" Руслана Кошулинського - 28,51%.

Різниця між Вірастюком і Шевченком - 422 голоси.

Зараз ви читаєте новину «Ситуація нагадує розквіт режиму Януковича - голова КВУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі