середа, 31 липня 2024 16:48

Ще не пекло. Чи вдасться уникнути великої війни на Близькому Сході

Ще не пекло. Чи вдасться уникнути великої війни на Близькому Сході
Наслідки ізраїльського удару по південній околиці Бейруту. Фото: eastnews.ua

У ніч на 31 липня Армія оборони Ізраїлю таки завдала удару по території Лівану у відповідь на обстріл футбольного поля у містечку Мадждаль-Шамс на Голанських висотах. Тоді радикальні ісламісти із "Хезболли" убили 12 дітей.

Раніше ліванські посадовці давали зрозуміти Ізраїлю: не буде ударів по Бейруту - не буде й відповіді. Держдепартамент США та Білий дім стверджували - Ізраїль має на неї право. Але про Ліван такого не говорили. Після удару у відповідь ізраїльська сторона наголосила: якщо Ліван не огризатиметься, то інцидент буде вважатися вичерпаним.

У ЦАХАЛі не зважили на прохання ліванської сторони утриматися від ударів по Бейруту. Ліванці казали, що це підважить позиції тих ліванських кіл, котрі виступатимуть проти відповіді Ізраїлю. Тим паче, є троє загиблих та понад 70 поранених серед містян. Офіційний Єрусалим, утім, заявив про ліквідацію командира "Хезболли" Фуада Шукра.

Крім того, Ізраїль тієї ж ночі провів набагато резонанснішу спецоперацію - убив лідера ісламістського радикального угруповання "ХАМАС" Ісмаїла Ганію. Член Політбюро "ХАМАС" Муса Абу Марзук назвав це "підлим учинком", а також додав, що цілі угруповання залишаються незмінними. Гостріше зреагував на подію Верховний лідер Ірану аятола Алі Хаменеї - він закликав до відплати.

"Просимо крові"

"Ви вбили нашого дорогого гостя у нашому домі, - заявив Хаменеї. - Ви проклали шлях до найсуворішого покарання. Ми вважаємо своїм обов'язком просити крові (за вбивство)".

Але слід зважити на те, що ліквідація сталася на території Тегерану, де Ганія мав резиденцію. Лідер радикалів "Хамасу" був в Ірані, бо брав участь в інавгурації президента країни Масуда Пезешкіана. А той, у свою чергу, висловив сподівання на "конструктивну та ефективну взаємодію зі світом". Хоча промова Пезешкіана мала своєрідний рефрен у вигляді скандування присутніми "Смерть Америці та Ізраїлю!", шанси на відновлення переговорів зі США в Ірану на той момент оцінювалися як реальні. Наприклад, президент Франції Емманюель Макрон висловив готовність працювати з Іраном, якщо той відмовиться від підтримки Росії.

Після вбивства Ганії шанси впали, оскільки мусульманський світ стежитиме за діями Ірану після таких слів. До того ж, спецоперація в іранській столиці багато що говорить про захищеність країни від потенційного вторгнення. З іншого боку, іранська сторона має відповісти діями - і підтвердити свій статус однієї з провідних держав ісламського світу.

Удар по Бейруту засудили Ірак, Іран, ООН, "ХАМАС" та хусити. Іран підняв червоний прапор над мечеттю Джамхаран на знак заклику до помсти за вбивство Ганії. МЗС Ірану назвав інцидент порушенням Статуту ООН та міжнародного права, а також загрозою миру та безпеці.

Слово за Іраном

27 липня Інститут вивчення війни назвав Іран та Північну Кореєю партнерами Росії, котрі постачають країні-агресорці летальну зброю. Тому прояв Іраном агресії був справою часу.

Та нині перед Хаменеї та Пезешкіаном нелегкий вибір: або завдати ударів по території Ізраїлю, або обмежитися локальними "відплатами" без провокування масштабного збройного конфлікту.

Цікаво, що на інавгурації Пезешкіана був прем'єр Грузії Іраклій Кобахідзе. Він є одним з лідерів проросійської партії "Грузинська мрія", тому можна припустити, що він приїхав до Тегерану представляти не лише свої інтереси. Вочевидь, візит був надзвичайно важливим, якщо Кобахідзе не побоявся критики та осуду. Як він сам пояснив, Іран - важлива у регіоні держава, особливо для Грузії.

Бікфордів шнур для Близького Сходу

Речник Путіна Дмитро Пєсков заявив, що РФ "рішуче засуджує" атаку Ізраїлю, котра призвела до загибелі лідера "ХАМАС" Фуада Шукра, а ліквідацію Ганії розцінює як спрямовану "проти спроб встановлення миру в регіоні та може дестабілізувати ситуацію". Якраз 31 липня у Москві Путін приймав обраного президента Індонезії Прабово Субіанто. Переважна більшість індонезійців є мусульманами, тому у Кремлі обговорили й останні події на Близькому Сході.

У США, реагуючи на події ночі, запевнили: ще є шанси уникнути масштабної війни, у Вашингтона, мовляв, деескалація - в пріоритеті. "Робиться все можливе для зниження градусу та врегулювання низки проблем через дипломатичні зустрічі", - заявив міністр оборони Сполучених Штатів Ллойд Остігн. Водночас, за його словами, якщо Іран нападе на Ізраїль, "США обов'язково втрутяться". Як саме, він не поточнив. Можна припустити, що йдеться про допомогу зброєю, оскільки навряд чи буде пряме зіткнення США з Іраном. Тим часом США запровадили санкції за постачання Ірану складових для дронів та ракет.

Ступінь витримки

До слова, в американських ЗМІ з посиланням на розвідку стверджується, що Іран намагається завадити Дональду Трампу виграти президентські вибори. Якщо це справді так, Пезешкіан чи Хаменеї (чи обидва) насправді хочуть послабити блокаду Ірану. З різким у зовнішньополітичних заявах Трампом обговорити такі перспективи неможливо чи, принаймні, набагато складніше.

На даний момент ізраїльський уряд не хоче великої війни, розповів ізраїльський військовий експерт Давид Гендельман.

"Обмежуються стриманими локальними відповідями, - звернув увагу він. - У чисто військовому плані, Ізраїль здатен "потягти" цю війну… Але за роки "Хезболла" наростила військові можливості так, що є від чого непокоїтися. Сценарії великої війни, як мінімум, розглядаються…Але це буде набагато тяжче, ніж війна з "ХАМАС". З ізраїльської сторони, будуть вбиті сотні, з боку противника - десятки тисяч".

"Бачимо плоди політики Джо Байдена "замиритися з усіма", - каже сходознавець Михайло Якубович.

Нічого не буде

"Ганія покинув територію Катару, опинився на території, де можна було його прибрати, Ізраїль зробив це. Я дуже сумніваюся, що це найближчим часом призведе до супервідповіді. Ганія був незручною фігурою для багатьох. Для Махмуда Аббаса, який очолює палестинську адміністрацію на західному березі ріки Йордан і зробив багато чого, щоб Ганія став нев'їзним у сектор Гази. Це означає, що ніякої угоди Ізраїлю з "ХАМАС" не буде - Нетаньяху підняв градус. Війна триватиме у гібридному режимі", - розповів експерт.

На думку Якубовича, приклад з Ганією покаже, що Росія, де неодноразово бував цей ватажок, ненадійний союзник, котрий використовує людей, але не стане мститися за них чи їх захищати. Зі свого боку, Ізраїль нейтралізував фігуру, завдяки якій "ХАМАС" мав "людське обличчя". Своєрідним підтвердженням стали події 31 липня: завдано нових ударів по Дамаску (Сирія), а це вже сигнал турецькому президенту Реджепу Ердогану, котрий обіцяв інтервенцію.

Отже, підстав для масштабної війни у регіоні більш ніж достатньо, тому, попри торжество дипломатії, ситуація може зазнати стрімких змін у будь-який момент.

Зараз ви читаєте новину «Ще не пекло. Чи вдасться уникнути великої війни на Близькому Сході». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі