пʼятниця, 24 вересня 2010 17:55

СБУ не змогла "зашугати" істориків

СБУ не змогла "зашугати" істориків
Якщо Служба безпеки України відчує безкарність, зупинити її буде дуже складно. Особливо, коли її співробітники матимуть змогу прикриватися завісою "секретності".

Про це повідомив історик, колишній директор Архіву СБУ Володимир В"ятрович в інтерв"ю Інтернет-виданню Остров.

Історик переконаний, що завдяки активній позиції громадськості довкола спроби закриття Меморіалу "Тюрма на Лонцького" (Львів) та втручання в роботу дослідників антирадянського Руху Опору й злочинів сталінізму вдалося зупинити нахабну спробу повторити в Україні 37-й рік.

"Можливо, хтось вирішить, що я перебільшую, але я переконаний, що якщо б ми не зупинили цю спробу, з кожним днем нам би ставало все важче і важче це зробити. Тому що людей, що відчули безкарність, зупинити дуже складно. Особливо, якщо вони мають можливість прикриватися завісою "секретності", — підкреслив В"ятрович.

"Вони, перепрошую за використання їх лексики, намагалися "зашугати". І реакцією на це мав стати переляк, — продовжує історик. — Так чи інакше, ця спроба налякати була дуже ретроградною. Вони що, вірили, що можна вилучити всі електронні копії документів по всьому світу? Це мислення 1937 року".

В"ятрович вважає, що люди, які приймають такі рішення, живуть у системі координат Росії.

Натомість в Україні такі забави в "страшилки" завершуються ще 2004 роком.

Нагадаємо, що під тиском громадськості, наукової спільноти в Україні та закордоном президент Янукович змушений був передати Меморіал "Тюрма на Лонцького" із підпорядкування СБУ до відання Інституту національної пам`яті.

Проте досі продовжується кримінальне переслідування директора музею, кандидата історичних наук Руслана Забілого, який обвинувачується у "розголошенні державної таємниці".

Зараз ви читаєте новину «СБУ не змогла "зашугати" істориків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі