середа, 27 листопада 2019 09:44

Садовому сьогодні оберуть міру запобіжного заходу і готують заставу

Садовому сьогодні оберуть міру запобіжного заходу і готують заставу
prozahid.Андрію Садовому оберуть міру запобіжного заходу

Сьогодні міському голові Львова Андрію Садовому оберу запобіжний захід у Вищому антикорупційному суді.

Прокурори проситимуть заставу 50 млн грн, пише radiosvoboda.

Справа стосується виділення у 2015 році земельної ділянки під будівництво індустріального парку.

Цю земельну ділянку влада Львова вважала міською, тобто у межах міста. А Рясне-Руська сільська рада – своєю. У серпні 2015 року Львівська міська рада передала земельну ділянку компанії в оренду на 30 років для створення та функціонування індустріального парку, а вже у жовтні 2015 року включила в перелік для продажу.

Селяни, які на цій землі роками садили картоплю, буряк, моркву, капусту, звернулись у правоохоронні органи зі скаргою, що міська влада Львова незаконно у них відібрала і продала інвестору землю. На кінець січня 2016 року міська влада за кошти громади Львова, а це 20 мільйонів гривень, проклала необхідні інженерні комунікації. Навесні люди блокували доступ техніки до ділянки і не дозволяли тут розпочати будівництво. Але у 2017 році Львівська міськрада уклала меморандум із сільською радою – домовилась, пообіцявши 5 мільйонів гривень на інфраструктуру села і людям надати інші земельні ділянки з меж міста Львова.

"У 2017 році був підписаний меморандум – і частково землю Львову вирішили передати і нам пообіцяли кошти на будівництво дитячого садочка. Цей меморандум частково виконується. Люди, відповідно, далі обробляють землю, садять пшеницю, картоплю, бо там не почали будівництво", – каже секретар Рясне-Руської сільської ради Святослав Хацко, пояснюючи, що сільська рада не має претензій до міської влади Львова щодо проданої ділянки.

Будівництво індустріального парку на 3 тисячі робочих місць мало початись у 2016 році. Але восени того ж року Генпрокуратура зацікавилась продажем земельної ділянки. Почалось розслідування. Депутати, міський голова, посадовці ходили на допити в НАБУ, поліцію, прокуратуру. У мерії проводились обшуки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сироїд готова взяти Садового на поруки

Міських посадовців звинувачували у тому, що вони дешево продали землю: за ціною понад 52 мільйони, коли нормативно-грошова оцінка ділянки – 140 мільйонів. Депутат міськради Валерій Веремчук підтримав у 2015 році рішення про продаж землі інвестору і будівництво індустріального парку.

"Спершу був конкурс на земельну ділянку, яка надавалась в оренду і зайшла потужна компанія СТР. Ідею я підтримав як депутат і голосував, коли інвестор був визнаний переможцем. Ідея індустріального парку Львову потрібна, бо це високотехнологічна робота і добре оплачувана. Проблема була в тім, що важко було розібратись, кому належить земельна ділянка. Бо було рішення ще з часів СРСР щодо меж міста. Ми бачили ухвалу міської ради, що земля у межах Львова. Так нам подали і ми голосували. Львів немає закріплених меж із кількома сільськими радами, з Рясне-Руською зокрема", – каже Валерій Веремчук.

Міський голова Львова Андрій Садовий відкидає звинувачення і називає їх безпідставними.

"З 2016 року почався дуже великий тиск від державної влади, Генпрокуратури. Компанії СТР не дали можливості будувати індустріальний парк. Я розумію, що має бути повага до суду. Я приїду у Київ і буде мова про заставу", – зауважив Андрій Садовий.

21 листопада мер Львова Андрій Садовий заявив, що працівники Спеціалізованої антикорупційної прокуратури вручили йому підозру.

Підозру надіслали електронною поштою.

Зараз ви читаєте новину «Садовому сьогодні оберуть міру запобіжного заходу і готують заставу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі