пʼятниця, 20 жовтня 2006 14:19

Саакашвілі хоче скоротити своє президентство на рік

Саакашвілі хоче скоротити своє президентство на рік

Грузинський лідер Михаїл Саакашвілі вирішив пожертвувати майже роком перебування при владі заради економії бюджетних коштів. У четвер, 19 жовтня, ввечері на брифінгу він завив, що президентські вибори варто об"єднати з парламентськими і тоді всі владні органи Грузія отримає вже у 2008 році. Відповідний законопроект про перенесення виборів президент внесе до парламенту або вже сьогодні, або на початку наступного тижня.

- Оскільки це вимагає додаткових фінансів, а також додаткового хвилювання серед народу, я вирішив провести президентські вибори на рік раніше, одночасно з парламентськими, і сподіваюся, що парламентська більшість підтримає цю мою ініціативу, - пояснив на брифінгу своє рішення Саакашвілі.

Не виключено, що депутатам сподобається бажання президента скоротити собі термін і заощадити фінанси держави.. Саакашвілі з цього питання провів консультації зі спікером парламенту Грузії Ніно Бурджанадзе і отримав її схвалення.

Для того, щоб вибори могли пройти раніше, парламентаріям необхідно прийняти цей законопроект про внесення поправок до конституції країни.

Якщо все складеться так, як хоче Саакашвілі, його повноваження скоротяться більше ніж на півроку.

Нагадаємо, вибори до парламенту, в результаті яких до влади прийшла опозиція, відбулися 2 листопада 2003 року. Проте через масові акції протесту депутати так і не змогли приступити до роботи, і у результаті позачергові вибори в законодавчий орган країни пройшли в березні 2004 року. Дострокові вибори президента відбулися 4 січня 2004 року, але, оскільки президент у Грузії обирається на 5 років, а парламент на 4 роки, склад депутатів повинен оновитися раніше.

Саакашвілі не дуже турбується через те, що він не зможе допрацювати свій термін цілком.

- Немає необхідності витрачати гроші з бюджету на підготовку і проведення двох виборчих кампаній. Правда, у такому разі президентський термін скорочується на декілька місяців. Але це не важливо. Ми зараз знаходимося на перехідному етапі. Головне, щоб народ зробив правильний вибір, - вважає президент. При цьому якщо саме Саакашвілі виявиться вибором громадян Грузії, то більше скорочувати свій 5-річний термін, передбачений грузинською конституцією, він не має наміру.

Цікаво, що у разі перенесення президентські вибори в Грузії співпадуть з президентськими виборами в Росії.

Так, Володимир Путін був повторно вибраний президентом 14 березня 2004 року, і повноваження його другого терміну закінчуються в 2008 році. Правда, в самому голосуванні нинішній російський лідер вже не братиме участь - 3-й термін не передбачений російською Конституцією, та і сам Путін не хоче переобиратися.

Проте успіх Саакашвілі на виборах може безпосередньо залежати від відносин з Росією. На даний момент грузинський лідер прагне їх нормалізувати - на тому ж брифінгу Саакашвілі заявив, що в кінці листопада збирається приїхати на саміт СНД. Проте перемогу його партії "Єдиний національний рух" на муніципальних виборах, що пройшли 4 жовтня, забезпечило якраз загострення конфлікту між Тбілісі і Москвою, повідомляє Газета.ru.

Зараз ви читаєте новину «Саакашвілі хоче скоротити своє президентство на рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі