четвер, 12 вересня 2013 17:30

"Росія на Україну тиснутиме, навіть якщо сама в стані присмерків" - білоруський громадський діяч

"Росія на Україну тиснутиме, навіть якщо сама в стані присмерків" - білоруський громадський діяч
Геннадій Самусевич. Фото: Вадим Замировський

"Україна варто створити регіональний центр впливу в Східній Європі,  - таку думку в інтерв'ю журналу "Країна" висловив білоруський громадський діяч Геннадій Самусевич.

Сучасний ЄС, вважає він, не може забезпечити найменш розвинутим країнам наздогання.

"Навпаки, стандарти ЄС придумані для того, щоб структура розвитку країн зберігалась. Зараз в Європі розвивають націоналістичні рухи, які колись заживо похоронили. В цьому Союзі я бачу Україну, Польщу, Білорусь, Литву, Латвію та Естонію. Можливо, інші країни Східної Європи".

На думку Самусевича такий союз зараз проблематичний.

"Білорусь втягнути в Євразійському союзі, Польща і балти в ЄС. В Україні помітні проєвропейські симпатії серед більшості. Тому говорити давайте все це відмінимо і створимо Східноєвропейська утворення - це утопія. Але в межах тих інтеграційних трендів, які зараз є, треба все ж малювати контури тих утворень, які нам будуть необхідні в майбутньому. Україна підпише Угоду про асоціацію. Але хто вам сказав, що ви не будете як Туреччина сорок років бути в передпокою ЄС (Туреччини підписала Угоду в 1963 році - "Gazeta.ua"). За цей час може пройти процес деіндустріалізації".

Білорус переконаний, що Росія свій ринок для України закриє.

"Питання: куди подітись людям? Вони будуть або їхати в Росії — поповнювати російський народ. Це Москві і треба. Або поїдуть в Європу. А чи дадуть їм там місце. І це проблема, яка буде тиснути на вас. Тут або створювати сучасне виробництво, або ще щось. Росія на Україну тиснутиме, навіть якщо сама в стані присмерків. Тому у вас є три регіони співпраці. Перший - Західна Європа, другий - Білорусь та балтійські країни, третій — Туреччина. Тобто, ті процеси, які проходять в ЄС та РФ, їхня політика, змусять нас коперуватись. Тим більше, якщо Росія дезінтегрується, що цілком реально, то це буде дуже серйозний виклик". - підкреслив він.

Більше читайте в журналі "Країна".

Зараз ви читаєте новину «"Росія на Україну тиснутиме, навіть якщо сама в стані присмерків" - білоруський громадський діяч». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі