середа, 02 липня 2014 08:49

Російським банкам дозволять працювати в Україні, якщо вони підуть з Криму

Російським банкам дозволять працювати в Україні, якщо вони підуть з Криму
Фото: www.pic.com.ua

Народні депутати хочуть внести поправки в законопроект, який забороняє роботу в країні банків, що входять до групи, створену за законами "країни-окупанта", тобто Росії.

Про це газеті "Коммерсантъ" повідомив один з авторів законопроекту, нардеп Сергій Терьохін.

В четвер у Верховну раду будуть внесені поправки до другого читання законопроекту, які скасовують скандальну статтю.

"Це формулювання носила, швидше, емоційний характер, з раціональної точки зору вводити повну заборону діяльності" дочок "російських банків неправильно, - визнав Сергій Терьохін. - Поправки передбачають заборону на роботу на неокупованій території України лише для тих банків, які працюють в Криму, тобто, по суті, визнали його приєднання до Росії. Сподіваюся, дані поправки будуть прийняті".

На даний момент всі російські банки, що мають "дочок"  в Україні, вже залишили Крим.

Нагадаємо, 19 червня Верховна рада прийняла в першому читанні законопроект "Про податковий і митний контроль у вільній економічній зоні Криму і про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України". Одна з його статей передбачає заборону на роботу в країні банків, що входять до групи, створеної за законами "країни-окупанта". По суті, даний пункт вводить заборону на всі дочірні структури російських банків. Порядок і строки їх вигнання повинен визначити Нацбанк України (НБУ).

В Україні працюють дочірні структури "Сбербанку Росії", ВТБ, Зовнішекономбанку, "Альфа-груп", "Російського стандарту" і "Трасту". За даними НБУ, за підсумками першого кварталу обсяг їх активів у країні становив 163 млрд гривень, або 12,4% від загальних активів банківської системи України. На дочірні структури російських банків припадає 15% від усього корпоративного кредитного портфеля банків в Україні і 8,4% - від роздрібного. Їх частка на ринку залучення коштів України становить 9%.

Зараз ви читаєте новину «Російським банкам дозволять працювати в Україні, якщо вони підуть з Криму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі