середа, 09 серпня 2023 08:29

Спецтема: Війна Росії проти України

Росія невдоволена діями Китаю щодо України

Росія невдоволена діями Китаю щодо України
Китай не зацікавлений у "безмежному партнерстві" з Росією. Фото: eastnews.ua

Переговори міністра закордонних справ Російської Федерації Сергія Лаврова з главою китайського МЗС Ван І свідчать про те, що Пекін не дійшов із Москвою згоди щодо того, як зупинити повномасштабну війну в Україні.

Позиції Росії та КНР щодо України все більше розходяться, йдеться у свіжому звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

"Телефонна розмова двох міністрів відбулася у понеділок – одразу після саміту щодо України в Саудівській Аравії, куди РФ не покликали. Приїзд китайського представника навпаки вітали та називали проривом. У повідомленнях МЗС Росії та Китаю розмова Лаврова та Ван І була представлена по-різному", – зазначають аналітики ISW.

Російське відомство заявило, що міністри нібито обговорили двосторонній та міжнародний порядок денний, а також низку регіональних тем, зокрема "українську кризу". Китайське ж МЗС повідомило, що сторони "обмінялися думками" про війну.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Контрнаступ ЗСУ руйнує потенціал окупантів – свіжі карти від ISW

"Ван І підкреслив, що з українського питання Китай збереже незалежну та неупереджену позицію, продовжить висловлювати об'єктивну та раціональну думку, активно сприяти мирним переговорам та шукати політичне рішення на будь-якому міжнародному заході", – йшлося у повідомленні МЗС КНР.

Такі розбіжності в передачі підсумків переговорів можуть свідчити про те, що Кремль незадоволений зусиллями Китаю щодо просування мирного плану на міжнародних форумах.

Китай не зацікавлений у "безмежному партнерстві" з Росією, як того хоче Москва, додають аналітики ISW.

Північна Корея влаштувала для делегацій з Китаю та Росії військовий парад у Пхеньяні. Кім Чен Ин продемонстрував ракети, здатні нести ядерну зброю, а також нові ударні безпілотники. Китайська та російська делегації стали першими відвідувачами КНДР з початку пандемії Covid-19. Парад присвятили 70-й річниці закінчення Корейської війни, яку в Північній Кореї святкують як "День перемоги".

Росія та Китай виступають проти спроб Заходу запровадити нові санкції проти Північної Кореї через те, що вона продовжує розробляти балістичні ракети, стверджуючи, що існуючі заходи слід послабити в гуманітарних цілях та допомогти спонукати Пхеньян до переговорів.

Зараз ви читаєте новину «Росія невдоволена діями Китаю щодо України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі