вівторок, 06 червня 2023 10:14

Спецтема: Війна Росії проти України

"Росія хоче зупинити контрнаступ" – чому окупанти підірвали Каховську ГЕС та які наслідки це матиме

"Росія хоче зупинити контрнаступ" – чому окупанти підірвали Каховську ГЕС та які наслідки це матиме
Росія може спробувати перекласти провину на Україну, пояснив Валерій Гончарук. Фото: Facebook

Росіяни пішли на підрив Каховської гідроелектростанції через інтенсивність дій України на фронті. Окупанти намагаються зупинити можливий український контрнаступ. Це також крок для міжнародної спільноти – щоб звинуватити Україну та знову порушити питання зброї. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів політолог Валерій Гончарук.

"Зараз воєнні дії з нашого боку стали більш інтенсивними. І багато хто говорить про початок контрнаступу ЗСУ. Каховська ГЕС була окупована і замінована ще торік. Тобто вже тоді росіяни розглядали варіант деокупації Херсона і що їм доведеться відступати. Цікаве питання – чому лише зараз скористалися такою можливістю. Я думаю, що це саме відповідь на можливий контрнаступ. Хочуть сповільнити наші війська", – сказав Гончарук.

Зараз складно говорити про наслідки, але, здається, що масштаби могли бути значно більшими, наголосив політолог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ситуація на Каховському водосховищі загрожує ЗАЕС

"Прогнозували, що може бути затоплено понад 80 населених пунктів. Поки що маємо інформацію лише по правому берегу, де відселяють 10 сіл. По самому Херсону також бачимо один район, який підтоплюється. Все ж наслідки можуть бути складними – посуха, перетворення на пустелю затоплених районів. Значну частину Херсона треба буде виселяти", – сказав Гончарук.

Росія може спробувати перекласти провину на Україну, додав політолог.

"На міжнародному полі спробують казати, що це саме Україна займається тероризмом. Росія на рівні ООН та інших організацій порушує це питання. І знову наголошуватимуть, що нашій країні не треба давати зброю. Багатьох у світі може налякати і факт того, що Росія пішла на такий крок. Бо далі виникає питання Запорізької АЕС і її безпеки", – пояснив Гончарук.

Вночі російські окупанти підірвали греблю Каховської гідроелектростанції. За 5 год. вода підніметься до критичного рівня, повідомив голова Херсонської обласної військової адміністрації Олександр Прокудін. Вода у Каховському водосховищі стрімко падає: близько 15 см/год.

Вода вже пройшла половину шляху. Критично високий рівень очікується близько 11:00. 16 тис. людей на правому березі Херсонщини перебувають у критичній зоні, вже є підтоплення.

Укрзалізниця повідомила, що перший евакуаційний потяг з Херсона відправиться о 12:00. За потреби будуть призначені додаткові евакуаційні поїзди.

Зараз ви читаєте новину «"Росія хоче зупинити контрнаступ" – чому окупанти підірвали Каховську ГЕС та які наслідки це матиме». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі